Na sídlištích i v ostatních bruntálských domech se na nástěnkách objevil na začátku února leták, který nabádá ke spolupráci při kontrole měřičů tepla.

Odběratele tepla a teplé vody informuje Jan Zahálka (ředitel dodavatelské společnosti Teplo Bruntál) o podezření, které má na městského zastupitele Daniela Makaye a bývalého policistu Dalibora Kalouska.

Ředitel Zahálka má za to, že oba muži vyzvali odběratele k odmítnutí podpisu smlouvy na dodávky tepla pro letošní rok, jestliže cena tepla přesáhne 350 Kč/GJ. Také se prý objevili ve městě lidé, kteří poškozují plomby na měřičích společnosti TEPLO BRUNTÁL, umístěných většinou ve společných prostorách bytových domů. „Jsme proto nuceni (většinou při odečtech za měsíc leden 2012) provést kontrolu nejen stavu měřidel, ale i plomb na těchto měřidlech,“ uvedl v letáku ředitel Zahálka.

Daniela Makaye i Dalibora Kalouska ředitelova výzva rozpálila do běla. Svůj osobní spor s ředitelem společnosti Teplo Bruntál se snažili přenést na úterní zasedání zastupitelů.

Vzhůru na zastupitelstvo

Tvrdili, že je vylepený vzkaz lživý a pomlouvačný, a podali prý trestní oznámení.

„Mohu potvrdit, že policisté oznámení přijali a nyní se jím intenzivně zabývají,“ řekla mluvčí bruntálských policistů Pavla Tušková.

Dalibor Kalousek předal v úterý 7. února dopis všem bruntálským zastupitelům s připojeným letákem, který společnost Teplo Bruntál vylepila téměř po všech domech ve městě, do kterých dodává teplo. „Jak k tomu přijde moje manželka, moje děti, můj otec, moje sestra, já jsem veřejný zločinec, veřejně za takového označený,“ rozhořčuje se v psaní Kalousek. Společně s Makayem se domnívají, že je ředitel Zahálka zdiskreditoval neoprávněně a žádají jeho odvolání.

V diskuzi s obyvateli města vystoupil také ředitel Jan Zahálka. Před zastupiteli obhajoval znění letáku a ve své řeči jednoznačně uvedl, že si za svými tvrzeními stojí. „Mám pro svá tvrzení písemné důkazy, které nehodlám zveřejnit jen proto, že budou sloužit orgánům činným v trestním řízení,“ sdělil zastupitelům ředitel Zahálka. Za aférkou vidí snahu Makaye a Kalouska o jeho diskreditaci.

Deníku ředitel Zahálka prozradil, že se představenstvo společnosti rozhodlo snížit v letošním roce cenu tepla na 532,38 korun za gigajoul z loňských 548,79 korun (obě ceny jsou včetně daně z přidané hodnoty). Snížení ceny si společnost může dovolit díky ukončení splátek za leasing spojený s profinancováním investice rozvody centrálního zdroje tepla ke konci roku 2011, a také díky úspěšnému propojení rozhodující uhelné kotelny Dolní s plynovými kotelnami na Květné ulici.