"Velmi dobře rozumíme zemědělcům, protože jsme také zemědělci. V obcích Hlubčice, Branice, Kietrz, Baborów a Pawłowiczki spravujeme jedny z nejlepších zemědělských pozemků v Polsku," uvádí agroholding Top Farms Hlubčice na svém webu s tím, že je největším producentem brambor v Polsku.

Kromě toho také produkuje úctyhodné množství řepky, cukrovky, pšenice a vlastní stádo 1600 dojnic. Semenářské a šlechtitelské podniky Top Farms. provozuje nejen v Polsku, ale také v Česku a na Slovensku.S okresem Bruntál sousedí polský powiat Hlubčice. Z Krnova je to do Hlubčic patnáct kilometrů.

Městský úřad Krnov vyhlásil bývalou skládku za chráněnu plochu a v listopadu 2021 zde  vzniklo deset mělkých tůní pro rozmnožování žab.
Ze skládky chráněné místo. Díky Deníku vědci v Krnově objevili nejvzácnější žábu

Právě v Hlubčicích před sídlem powiatového (okresního) úřadu se 18. ledna sešli demonstranti z tábora soukromých zemědělců. Ulici před úřadem zaplnily traktory demonstrantů, kteří nesli hesla jako "My jsme taky rolníci", "Nic o nás bez nás" nebo "Jednou jsme to už zažili". Na manifestace dohlíží policejní jednotky, ale vše zatím probíhá pokojně.

Jesienny dzień w Top Farms Głubczyce / 2021

Zdroj: Youtube

V roce 2011 společnost Top Farms Hlubčice nevyčlenila část půdy pro jednotlivé zemědělce, což byla podmínka pro prodloužení smlouvy o užívání státní půdy. Původní smlouva vyprší koncem roku 2023, což v powiatu (okresu) Hlubčice uvolní deset tisíc hektarů půdy pro výběrová řízení na nové nájemce.

Aktivisté Solidarity (Solidarności) se obávají, zda rozdělení půdy bude spravedlivé vůči drobným zemědělcům, a tak začali organizovat demonstrace. Vzali s sebou do Hlubčic desítky traktorů a zemědělských strojů jako důkaz, že mají půdu čím obdělávat.Současně ale vyjadřují svůj názor také zaměstnanci Top Farms Hlubčice, kteří se bojí o práci.

Prázdná zubní ordinace. Ilustrační foto
Masakr: čtyři krnovští zubaři skončili, začíná jen jeden

Znepokojeni situací jsou také starostové i manažeři Top Farms. Top Farms zaměstnává na 250 lidí převážně v předdůchodovém věku, kteří jen těžko zvládnou rekvalifikace. Další stovky lidí zemědělský gigant zaměstnává sezonně a využívá služby řady místních firem. Zemědělská komora a samosprávy se snaží hledat řešení a moderovat dialog mezi zájmovými skupinami. Ve hře je i vytvoření státního podniku, který udrží zaměstnanost.

"Na nalezení kompromisu už zbývají necelé dva roky," konstatoval list Nowa Trybuna Opolska NTO, který na demonstrace zemědělců upozornil.Na polské straně hranice čeká na přerozdělení asi 10 000 hektarů zemědělské půdy. Pro srovnání holding Agrofert vlastní v České republice podle odhadů asi 22 400 hektarů pozemků a impérium Radovana Vítka kolem 17 000 hektarů. Loni vznikl fúzí několika firem nový český zemědělský kolos Forestlaan.

Exposlanec Lubomír Volný navzdory své nemoci vyrazil do Bruntálu na demonstraci. 8. ledna 2022
Objímejte se a líbejte, vyzval demonstranty v Bruntálu nemocný exposlanec Volný

Vlastní ho společnost Charlhold Yellow Ltd. se sídlem na Kypru. Ten má k dispozici přes 11 500 hektarů půdy. Dlouhodobě patří k největším vlastníkům půdy v Česku miliardář Pavel Tykač. Tyto informace zveřejnil časopis Forbes v srpnu 2021.