Zvěřinový guláš navaří Spolek Přátelé Vrbenska v obci Wilamowice Nyskie, kde sídlí jeho partnerský kulinářský spolek Sami Sobie. Vařit bude i v Nise.

Přestože se guláš bude vařit až 3. srpna, přípravy setkání jsou už v plném proudu. Vrbenský spolek má během roku mnohem víc aktivit, takže jejich scénář musí mít připravený dobře a včas. Příprava je důležitá, protože kromě guláše vznikne také společná česko-polská kniha receptů.

Historie: vařila se německá jídla

„Ve Wilamowicích a Nise budeme propagovat regionální kuchyni našim pravým zvěřinovým gulášem, který navaříme nejméně pro sto strávníků," řekl Karel Michalus, předseda Spolku Přátelé Vrbenska. U vaření bude asistovat i polská televize, která už opakovaně o společných akcích vrbenských a polských přátel referovala. Na guláši by si v Polsku měli pochutnat zajímaví hosté, například starostové a podnikatelé, nebo partnerská delegace z Německa a z Francie.

Tradiční gastronomie Vrbenska byla výrazně ovlivněna po druhé světové válce odsunem většiny původních německých obyvatel. Jejich zvyklosti a tradice tak byly zapomenuty, a mnohdy také přehlíženy. Při následném dosídlováním obyvatel z nejrůznějších koutů Československa s sebou noví osídlenci přinesli své vlastní zvyky a kulinářské tradice. Lokální gastronomie se změnila, a současně obohatila o zvyklosti a receptury z jiných regionů.

Říká se, že původní zdejší kuchyně byla prostá. Jeseníky se však mohou chlubit dary lesa, které byly vždy hojně využívány v gastronomii. Zvěř, houby, bylinky a lesní plody bývaly významnou surovinou k přípravě i dochucování různých pokrmů. Přesto dnes na stolech většiny domácností převládá spíše tradiční česká kuchyně.

Základní recepty pokrmů jsou však vylepšovány a obohaceny chutí lesních plodů. Samostatnou gastronomickou kapitolou jsou delikatesy z ulovené zvěřiny. Mnohé jsou blízké původním a tradičním slezským pokrmům.

Spolupracují také na kuchařce

V rámci spolupráce obou stran vzniká také mezinárodní kuchařská kniha, pro kterou Spolek Přátelé Vrbenska připravil řadu receptů a vyfotografovaných jídel.

„Polským přátelům v publikaci představíme recepty, jakými jsou zvěřinová svíčková s ostružinami, nebo houbový a zvěřinový guláš s houskovými knedlíky," uvedl Michalus. Spolek Přátelé Vrbenska přitom není přímo kulinářsky zaměřený, ale láska k dobrému jídlu a zájem o oživování dávných tradic obě strany velmi sbližuje.

Výsledkem je několik akcí pořádaných každoročně ve spolupráci s kulinářským spolkem Sami Sobie z obce Wilamowice Nyskie. Toto partnerství funguje od roku 2009. „Naše partnerství se změnilo v přátelství, které přerostlo ze spolků i do rodin. Někteří se setkávají mimo naše akce," chlubil se předseda.

V pondělí 4. března byl v Polsku, kde předal dvaadvacet zpracovaných receptů s obrázky. Kniha má vyjít v polském a českém jazyku, možná i v němčině. Bude v ní také fotka města Vrbna pod Pradědem, fotografie z akcí spolku, logo spolku a logo Karlovy Studánky. Bude to skvělá propagace regionu.