Nejvíce se Pavel Kubeša samozřejmě těšil na závod chodců na dvacet kilometrů, i když si byl vědom, že na letošní olympiádě nestartuje v této disciplíně žádný z Čechů. „Poprvé v historii neměla Česká republika na olympiádě žádné zastoupení," řekl Pavel Kubeša.

Setkání pod českou vlajkou

Závod se mu líbil. Byl překonán olympijský rekord a navíc potkal skupinku lidí s českou vlajkou přes rameno, s nimiž se rozhodl seznámit. Jaké bylo jeho překvapení, když zjistil, že se právě skamarádil s rodinou Durmanových z Rýmařova. „Rodiče, manželský pár Eva a Vlastík Durmanovi, organizují v Rýmařově každoročně závod v triatlonu," uvedl Kubeša.

Bruntálský fanoušek Pavel Kubeša si jako cennou relikvii schovává akreditační kartu, která jej opravňovala ke vstupu do olympijského Českého domu v Londýně.Dcera Eva se taktéž věnovala na vrcholové úrovni triatlonu a přijela se do Londýna podívat na své bývalé soupeřky, dodnes velké kamarádky. Dnes je Eva letuškou, a potkáte ji spíše v Barceloně, kde žije, než v Rýmařově. Jak říká Pavel Kubeša, svět je prostě malý, a možná ještě menší, než si kdo myslí.

Mezi olympioniky

Bruntálský cestovatel se setkal v Londýne například se Šárkou Kašpárkovou, reprezentantkou v trojskoku. „Znali jsme se osobně mnohem dřív, ještě v době, kdy skákala do výšky a než vybojovala bronzovou medaili v trojskoku na olympiádě v Atlantě v roce 1996," prozradil Kubeša. I Šárka byla letos na olympiádě v roli diváka. Po dobu svého pobytu v Londýně se setkal Kubeša, dá se říct, i se všemi našimi současnými olympioniky.

Všichni sportovci slavili úspěchy reprezentace v Českém domě. Třeba Ondřej Synek, který získal druhé místo ve skifu, se ukázal jako skvělý číšník, s radostí točil pivo. Skifaři to mají asi v krvi, za pípu se postavila taktéž vítězka Miroslava Knapková. „V Českém domě byla navýsost přátelská atmosféra. Rád vzpomínám na Štěpánku Hilgertovou. Odzávodila hned na začátku, a pak měla volno, dávala si dokonce i pivo," sdělil Kubeša.

V televizi zamával kamarádům

Právě z Českého domu se dostal Pavel Kubeša prostřednictvím televizního studia až do rodného Bruntálu. Kamarádi z jeho oblíbené hospůdky mu během vysílaní přímého přenosu mohli dokonce i zamávat. „V neděli dopoledne zavolali, tak nám prý přijď zamávat na obrazovku," usmíval se Kubeša. Jelikož ve studiu nebylo příliš diváků, postavil se přímo za reportéra a na dálku do Bruntálu kamarádům opravdu zamával.

Do parlamentu na kole

„Splnil se mi životní sen, bylo to úžasné a krásné. Hold skládám také anglickým pořadatelům, nenašlo se nic, co by se jim dalo vytknout. Všichni byli ochotní a přívětiví," hodnotil Kubeša, kterého zaujaly například i mimo sportovní vjemy. Užasl nad plným parkovištěm jízdních kol u tamního parlamentu. Poslanci prostě jezdívají v Londýně do práce na bicyklech. Je otázkou, zda by je byli ochotni napodobit i jejich kolegové v Praze a zda by se vzdali luxusních vozů s VIP značkami.

.

To bylo setkání! Na snímku z olympiády v Londýně je Vlastimil Durman z Rýmařova, manželé Roman a Eva Šebrlovi společně s maminkou Evou a dcerou Evou Durmanovými z Rýmařova (zleva doprava).