Uspět v celosvětové konkurenci nebude jednoduché a Zbyněk Špičák to dobře ví. Proto už nyní doma si zkouší výrobu originálních drinků. Receptura musí být vždy nová, nikde nepoužitá. Musí to být něco nového, neokoukaného.

„Právě tento týden vyjíždím do Pardubic, kde před zraky prezidenta a dalších představitelů České barmanské asociace tyto nové receptury poprvé veřejně předvedu,“ řekl Zbyněk Špičák, který si díky svému barmanskému umění vysloužil pracovní pozici u výrobce minerálních vod Mattoni. Na svém kontě má například titul Barman roku 2009.

Je jen na představitelích asociace, zda receptury drinků chválí či neschválí. „Pokud by mi drinky neschválili, budu nucen vymyslet ještě nějaké nové nápoje,“ uvažoval Zbyněk Špičák. S vybranými recepty jej do Asie na mistrovství doprovodí prezident barmanské asociace i generální rozhodčí, v klasice reprezentuje Špičák jako jediný. Do Singapuru jede soutěžit z Čechů už jenom Martin Vogeltanz. Ten se s konkurencí ale utká v jiné disciplíně, ve freestyle, což je v podstatě žonglování se šejkrem a sklenicemi.

Tréninkem mu bude i pražská soutěž

Aby Zbyněk Špičák ještě pořádně vypiloval své dovednosti, soutěžit se chystá 30. května na Pražská vodka cupu 2010. Povinnou složkou míchaného nápoje je symbolicky stejnojmenný destilát. „Časový limit na zhotovení celkem pěti drinků je šest minut. Recepturu, tak jako všechny ostatní bedlivě tajím, aby mi ji někdo neuzmul,“ konstatoval barman Špičák.

Za svého působení na pozici učitele odborného výcviku na Střední školy služeb Bruntál, dnes Střední odborné škole vychoval barman ze Starého Města několik desítek svěřenců, kteří prošli barmanskými kurzy a získali kýžený odborný certifikát. Kolem třiceti žáků školy dále připravil spolu s kolegy k ostrým barmanským soutěžím. „Je to právě bruntálská škola v čele s ředitelkou Evou Nedomlelovou, která stála u zrodu mého úspěchu,“ poděkoval Špičák. A to nehovořil o své dcerce Míše, která jde v jeho profesionálních šlépějích.