Úspěch Kláry Macháčkové je o to větší, že bruntálská škola do poháru vyslala svého zástupce vůbec poprvé. „Pouze o dva body jí uniklo pásmo stříbrné. Je to velký a historický úspěch školy. Zatím nás v této soutěži nikdo nereprezentoval. Nechali jsme za sebou i školy, které aspirovaly na vyšší mety, jako třeba Zlín a Prostějov,“ řekl Deníku Petr Mráček, učitel odborného výcviku na Střední škole služeb Bruntál. Přitom zmíněné školy postupují pravidelně do finále, na což mají vyhrazeny nemalé finance a zástupcům školy poskytují stabilní zázemí.
„O to je pro nás umístění Kláry cennější. Po nedávném třetím místě, které Klára vybojovala v Ostravě, se dostavil další úspěch,“ pokračoval Petr Mráček. Klára Macháčková soutěživostí a úspěchem nadchla i ostatní žáky školy. Jejich zájem o zapojení se do poháru vzrostl. Bruntálská škola nemá konkurenci tradičně v hygieně a čistotě pracoviště. Klára Macháčková to jen potvrdila.
K přípravě ve Frenštátě si nadějná dívka vybrala jedno z nejsložitějších jídel ze všech účastníků. „Candát v páře na řapíkatém celeru, candát s pistáciovo sezamovou krustou, jako příloha kuskus s olivou, zeleninové ragú a limetková omáčka,“ vyjmenoval pokrm Petr Mráček. Na přípravu přitom měla pouhých pětačtyřicet minut. To včetně prezentace jídla na talíři.
Do Brna pojede Klára s menším vylepšením v receptuře. „S přípravou nám pomůže Jakub Sedláček, předseda severomoravské sekce Asociace kuchařů a cukrářů. To je výrazná pomoc. Sám jsem se účastnil kurzů pořádaných Evropskou unií v Praze. Z Moravy jsem tam byl jediným zástupcem. Mělo to smysl, naši činnost to zase posunulo o krok dál,“ dodal Petr Mráček.
Bruntálská škola připravila ve vlastní režii na duben 2008 celostátní soutěžní přehlídku kuchařů. Úkolem kuchařů je příprava teplého předkrmu pro čtyři osoby, doprovodný program, seminář, ochutnávky moderní gastronomie, vše přístupné široké veřejnosti v Kulturním středisku na Dukelské ulici. V květnu je na řadě další ročník Bruntál cupu, barmanské soutěže pod širým nebem.