Soutěž se skládá ze dvou kategorií – Fizz a Fancy. Soutěžící v obou zápolí povinně. „Jedná se o juniorskou soutěž mladých barmanů, započítávanou do hodnocení Junior barman roku 2007. Body se započítávají pouze registrovaným členům Junior Šejkr-klubu,“ řekl Petr Mráček, mistr odborného výcviku SŠS. Záštitu nad soutěží převzal starosta města Bruntál Leoš Gregovský. „Podobným záležitostem dáváme prostor a jsme rádi, že je pořadatelé opakovaně ve městě připravují,“ vyjádřil se ke klání starosta.

Podmínkou účasti v barmanské soutěži bylo pouze vyplnění přihlášky prostřednictvím registračního formuláře. Ten na svých webových stránkách uveřejňuje České barmanské asociace (CBA), pod jejíž patronací se soutěž uskuteční. Každý připravovaný nápoj musí splňovat určitá pravidla. „Fizzes jsou velmi snadno upravitelné nápoje. Obsahují bílek a ovocnou šťávu, které barmani tlučou v šejkru. Směs doplní voda nebo sodovka,“ popsal složení nápoje Petr Mráček. Takové nápoje jsou osvěžující, o čemž se příchozí budou mít možnost osobně přesvědčit. „Povinností soutěžícího k výrobě drinku je nutno použít minimálně dva centilitry Becherovky, která bude v dostatečném množství soutěžícím k dispozici zdarma,“ podotknul Petr Mráček. Naopak Fancy drink, to je nápoj zhotovovaný zcela podle vlastní fantazie.

Součástí hodnocení bude i vlastnoručně vybrané sklo soutěžícími. „Veškerá rozhodnutí komisí budou konečná. Suroviny, včetně skla k fancy drinku a barového náčiní si soutěžící zajistí sám. Led zajistí pořadatel,“ zavedl čtenáře do podrobností klání Petr Mráček. Garantem soutěže za CBA je Karel Mayer, ředitelem soutěže a kontaktní osoba za školu Zbyněk Špičák a hlavním rozhodčím CBA Jiří Bartoň. Registrace soutěžících v prostorách hotelu Hvězda proběhne od 8 do 9 hodin. Od 9 do 10 hodin se budou soutěžící seznamovat s programem dne, ptát se na detaily klání a losovat pořadí. Samotná soutěž započne v 10.30 hodin. Ta by měla skončit V 16 hodin, o půl hodiny později pořadatelé vyhlásí výsledky a předají ceny.

„Soutěžící připravuje pět porcí v časovém limitu sedmi minut. Alkoholický míchaný nápoj nesmí obsahovat více jak sedm centilitrů alkoholu. Soutěžící je povinen pracovat v klubovém, barmanském nebo školním úboru. Nevyžadují se extravagantní účesy a u chlapců krátké rukávy u košile,“ upozornil Petr Mráček. Také vloni se na akci blýskli studenti školy. „Já jsem si vymyslela drink, který jsem nazvala Pearing. Jeho součástí je becherovka, hruškový juice, southern comfort, grenadina a tonic,“ prozradila vloni při stejné soutěži vlastní recept Petra Střelecká, dnes žákyně třetího ročníku SŠS.