Studijní pobyt, který proběhl na půdě Evropského parlamentu ve Štrasburku zařídil europoslanec Jan Keller. Delegace složená především ze sociálně-demokratických žen z bruntálského regionu se ze Štrasburku vrátila koncem uplynulého týdne.

Výpravy do Štrasburku se například zúčastnila manželka poslance Parlamentu ČR Ladislava Velebného Marie Velebná nebo starostka Václavova u Bruntálu Jarmila Pavlíková. Ženy doprovázeli i asistenti poslance Velebného Radek Vráblík a Aleš Šupina.

„Když delegace večer přijela do francouzské vesnice Ribeauvillé na Alsaské vinné stezce, čekala ji degustace vína ve sklípku a nakonec se zde i ubytovala. Na druhý den, ve středu 8. října čekala české hosty ve Francii návštěva Evropského parlamentu, kde diskutovali s europoslancem Janem Kellerem a dozvěděli se zajímavosti o historii EU," popsal program ve Francii Radek Vráblík.

Nechybělo ani společné sledování plenárního zasedání Evropského parlamentu. Delegaci také čekala podvečerní projížďka lodí, prohlídka centra Štrasburku a slavnostní večeře s Janem Kellerem.