Jak se v minulých dvou zimách ukázalo, bez sněžných děl se lyžařské areály v Jeseníkách už vůbec neobejdou. Za minulou lyžařskou sezonu přírodního sněhu na horách mnoho nepadalo, takže ani při jarním tání se hladiny toků nijak výrazně nezvedaly. Pak přišlo horké a suché léto a hladiny v korytech klesly na minimum.

Odběr vody z řek je za sucha omezený

Ve středisku K3 Sport v Koutech nad Desnou jsou již sněžná děla vystavená u dolní stanice lanovky. Zaměstnanci areálu nyní na strojích provádějí běžnou údržbu, než budou uvedeny do provozu. Vodu v kouteckém areálu čerpají z řeky Desná, která je podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu na hranici sucha.

Snad ještě zaprší

„Pokud bychom sněžná děla a tyče pustili nyní, mohli bychom jet sotva na tři čtvrtě výkonu. Stanovený průtok v Desné musíme zachovat, proto také máme výškově nastavený vtokový objekt k čerpadlům, abychom to nemuseli každou chvíli hlídat. Ale odhaduji, že zasněžovat začneme ke konci listopadu a do té doby ještě nějaké srážky přijdou," sdělil ředitel areálu Petr Marek.

Jaká bude letošní zima, si nikdo netroufá odhadnout. Ty poslední dvě nebyly v Jeseníkách zrovna optimální.

Jak hodnotí uplynulé zimní sezony v lyžařských střediscích Jeseníků? „Předloni to bylo horší, ale loni nám potíže působily neustálé a velké výkyvy teplot. Jeden den bylo pod nulou, druhý den se oteplilo třeba o deset stupňů a tak se to často opakovalo," zmínil vedoucí strojník lanovky v Koutech nad Desnou Marek Nevrkla.

Sázka na první lyžování v listopadu

O něco menší starosti s vodou mají v menších jesenických areálech. Na vysněžení sjezdovek zde není potřeba tolik vody jako ve velkých střediscích.

Velkým optimistou je jako každý rok provozovatel areálu v Branné Rostislav Procházka. Ten se každoročně s kamarády sází o bedničku sektu, zda správně tipne datum, kdy se v Branné začne lyžovat. Tento rok si první lyžovačku naplánoval už na 27. listopadu.

„Naše výhoda je v tom, že nejsme tak velký areál, takže svah technickým sněhem pokryjeme poměrně rychle. I když letos problémy s vodou jsou, my máme nádrž. Z té v noci můžeme vzít vodu na zasněžování a přes den se zase doplní. Takové sucho už jsem tady v minulosti zažil, teď naštěstí prší a snad pár dní ještě bude," řekl Rostislav Procházka.

Ochranáři hlídají sjezdovky i v noci

Na dodržování předpisů, které stanoví minimální zůstatkový průtok, budou dohlížet ochranáři. A to i v noci. V řadě areálů se totiž technických sníh vyrábí spíš v nočních hodinách, kdy teploty klesají obzvlášť nízko.

Zatímco na úbočích Jeseníků se vlekaři bez umělého zasněžování neobejdou, na vrcholech je situace jiná. Sucho se vůbec nedotkne nejvýše položeného areálu v republice na Ovčárně pod Pradědem. Nachází se totiž v přírodní rezervaci a technické zasněžování v něm vůbec není.