Navíc všude kolem silnic byly k vidění desítky vyvrácených a zlomených stromů po noční vichřici, které hasiči a silničáři už od rána stihli odklidit. A občas také zahlédli nějakého chudáka s autem v příkopě nebo uvězněného v závějích, jak nemůže vyjet.

Turisty, kteří se po nebezpečné cestě autem těšili na zimní výstup na Praděd, čekala na parkovišti Hvězda špatná zpráva. Jediná příjezdová silnice z Hvězdy na Ovčárnu byla uzavřena. Závora zůstane dole a obsluha nahoru nepustí ani kyvadlový autobus.

Zásahy hasičů v Moravskoslezském kraji, sobota 4. února 2023.
Sobota v kraji: tisíce domácností bez proudu, Bruntálsko zasáhla sněhová bouře

Vichřice shodila na tuto silnici několik stromů. Většinou už jsou rozřezané a odklizené, ale zatím se vzhledem k přetrvávajícímu silnému větru nikdo neodváží pustit auta a autobusy do lesa mezi stromy. Mnohé kmeny kolem silnice mohou být následkem noční sněhové bouře a vichřice narušené a potenciálně rizikové.

Mnozí turisté, kteří právě absolvovali dobrodružnou a nebezpečnou cestu, se vydali z Hvězdy na Ovčárnu nebo až na Praděd pěšky, aby nepřišli o zážitky z vrcholových partií Jeseníků. Z Hvězdy (860 metrů nad mořem) na Ovčárnu (1300 m.n.m) je to šest kilometrů do pořádného kopce.