Například Petra Šenková připravovala stůl s názvem Zahraniční kuchyně a měla podtéma Rusko. „Líbí se mi jak v Rusku žijí,“ vysvětlila svůj výběr Petra. Ubrus a prostírání proto zvolila v barvách červené a žluté. Dominantou stolu byla květinová vazba s pivoňkou, což ale čtyřčlenná zkušební komise zkritizovala. „ Pivoňka je velmi aromatická a dokonce jedovatá květina. Ta se na tabuli vůbec nehodí,“ upozornil budoucí číšnici učitel odborného výcviku Petr Mráček.

Každý z budoucích číšníků musel připravit menu opět na zvolené téma a k tomu vybrat správné sklenice, talíře, příbory a další nádobí. Zkoušející kontrolovali především u sklenic jejich čistotu. „Měli by mít při přípravě nádobí na rukou rukavičky, je to jako u zlodějů z toho důvodu, aby na sklenicích nezůstaly otisky,“ prozradil Mráček.

Každý ze studentů ke zvolenému tématu připravil menu, které musel umět správně podávat na stůl. Správný popis byl součástí ústní obhajoby praktické zkoušky. Nejčastěji to byly různé druhy vín, jejichž servírování se liší podle barvy i ročníku.

Například Honza Ujfaluši musel komisi odvyprávět, jak by servíroval moka kávu. Při popisu nesměl zapomenout na správnou lžičku, rozetku na talířku pod hrníčkem a mléko v konvičce. Měl tabuli na nelehké téma Zájmová činnost s podtématem SK Slávia Praha. „To podtéma jsem si zvolil, protože mám fotbal rád a klub Slávia je mým nejoblíbenějším,“ prozradil Honza, jehož bratrancem je kapitán české reprezentace Tomáš Ujfaluši. Jeho tabule byla červená a bílá. Květinovou vazbu tvořily drobné karafiátky opět v odstínech klubových barev Slávie.

„Talíře a příbory mi půjčila kamarádka, sklo mám své vlastní,“ prozradil mladík. I když jeho stůl i ústní zkouška nebyla úplně bezchybná, vysloužil si od zkušební komise pochvalu. „Po prázdninách půjdu do Prahy, tam mám už domluvené místo, chtěl bych se tam věnovat své profesi, ale raději barmanství, to mě láká víc,“ prozradil Honza.

Tento týden čekají praktické zkoušky čtyřiadvacet studentů oboru kuchař-číšník ze Střední školy služeb v Bruntále. jelikož budou muset i vařit, čekají je v rámci zkoušky takzvané výseče. „To znamená, že budou připravovat tabuli pouze pro dvě osoby,“ vysvětlil učitel odborného výcviku Mráček.

Zuzana Pršalová