Při vstupu do stálé expozice uvítá návštěvníky skřítek Janíček, hlavní strážce janovického zámku. Janíčka, ale i další fi gury, jako např. ochránce jesenických hor děda Praděda v nadživotní velikosti, ztvárnila autorka Melyna Ciosová z Břidličné.

O interiér výstavního prostoru se postaraly děti z rýmařovských škol. Děti si mohou nejen prohlížet exponáty, v tamní dílně si mohou vyrobit vlastní skřítky.

„Loutky ztvárňují pověsti našeho kraje. Návštěvníci hledají pověsti království děda Praděda v jednotlivých loutkách. Následně mohou i jednotlivá místa navštívit v reálu a porovnat je se zdejším snovým světem," komentovala říši rýmařovských a jesenických pověstí Melyna Ciosová.

Jednotlivé příběhy si mohou zájemci přečíst v češtině, polštině a angličtině ve speciální brožuře vydané u příležitosti stálé expozice loutek v projektu Poznejme pověsti Rýmařovska.

„Bezplatně brožuru s vybranými pověstmi s ilustracemi mladé autorky Hany Maulerové na požádání vydají v janovickém zámku či v rýmařovském informačním centru na náměstí Míru," potvrdil kurátor výstav a historik umění rýmařovského muzea Michal Vyhlídal.

Otevírací doba do konce září: vždy čtvrtek a sobota
» Výstava skřítků: 13 až 14 hodin, 15 až 16 hodin
» Komentované prohlídky zámku: 14 až 15 hodin, 16 až 17 hodin

Vyrábí skvostné loutky

Více než deset let se věnuje životnímu koníčku, kterým je výroba loutek, Melyna Ciosová z Břidličné. Rukodělné postavičky jsou jako živé: jenom promluvit. Výrobkyně byla vždy zručná, nakonec jí učarovaly čarodějnice a jiné pohádkové bytůstky.

„Nejprve jsem začala tvořit loutky pro sebe. K ručním pracím jsem měla vždy blízko. Mám takové nenechavé ruce, které musí každou techniku vyzkoušet," řekla ke svým začátkům Melyna Ciosová.

Své schopnosti rozvíjela výrobkyně loutek dál a dál. Neustále se zdokonalovala a pracovala na sobě. „Kolikrát jsem darovala loutku někomu pro radost. Potom se to asi nějak rozkřiklo a lidé sami od sebe začali chodit s prosbou o vytvoření originální loutky. Neuměla jsem říct ne," rozložila rukama šikovná tvůrkyně. Nakonec bylo originálních loutek na světě již tolik, že se rozhodla jejich tvůrkyně v této oblasti živnostničit.

„Bylo to ale takové složitější. Už jsem neměla takovou tu tvůrčí svobodu, kterou mám teď zpět. Určitě je to náročnější koníček, ale když vidíte radost v očích lidí, kterým se ty moje čarodějnice a jiné tajuplné bytosti líbí, pokračujete přes všechny překážky dál," uvedla Melyna Ciosová. „Je to hodně o fantazii, nápady přicházejí ruku v ruce s tvorbou. Kolikrát třeba v noci přemýšlíte a těsně před usnutím vás napadne nějaký vynikající motiv," dodala.

Splnila si sen: vystavuje na zámku

Velkým životním snem Melyny Ciosové z Břidličné byla stálá expozice pro tajuplné bytůstky, bludičky, skřítky i čarodějnice vlastní výroby. Sen se po letech opravdu splnil: pohádkové postavičky vystavuje ve stálé expozici zámku v Janovicích u Rýmařova.

Atraktivní podívanou si mohou rodiče s dětmi dopřávat každoročně ve čtvrtky a v soboty v období od května do září. A že je skutečně na co koukat a co obdivovat. „Toužila jsem vytvořit něco pro lidi, kam by chodili, kde by se bavili a u toho se dozvěděli i něco o pohádkovém světě, jak jej popisují historické pověsti Rýmařovska a Jesenicka.

Velká podpora přišla ze strany ředitelky rýmařovského muzea Růženy Zapletalové, neobešla bych se rozhodně bez pochopení mého přítele Petra Libiše," poděkovala Melyna Ciosová na místě, kde je jako doma: v tajuplné říši postaviček z pohádek a pověstí v expozici janovického zámku.

Děti jsou v janovické expozici tvůrkyni loutek Ciosové zdatnými pomocníky. Nejenže školáci z Rýmařova a okolí doplnili k loutkám interiéry. Ty, které přijdou na zámek, si mohou vyrobit nebo nakreslit vlastní postavičku, která se stane součástí stálé sbírky.

„Děti nesmírně baví, že patří do světa pohádek, že se stávají jeho součástí. Mohou se chlubit, že vystavují na zámku," pokyvovala Melyna Ciosová z Břidličné.