SOŠ Bruntál byla v minulosti koncipována především jako zednické učiliště, takže zde kvalitní zázemí pro strojní mechaniky nebo opraváře motorových vozidel citelně chybělo. Kraj jako zřizovatel školy přistoupil k modernizaci opravdu velkoryse.

„Je to v tomto století největší investice v moravskoslezském kraji do odborného vzdělávání,“ prohlásil před přestřižením pásky Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana kraje pro oblast školství.

Popřál všem současným i budoucím žákům, kteří projdou touto moderně vybavenou halou a touto bruntálskou školou, aby získali díky kvalitnímu zázemí dobré vzdělání a pak také odpovídající pracovní uplatnění.

Ilustrační foto.
Káňata loví na polích bez sněhu, hrozí jim úrazy

Hala o rozloze 900 metrů má také garáže, myčku a v patře učebnu se zázemím pro učitele. Protože zde zatím ještě chybí část vybavení, její provoz se naplno rozběhne až v příštím školním roce.

SOŠ Bruntál včera slavnostně představila halu se školními dílnami i traktory a auta, které budou sloužit při výuce.Zdroj: Deník / František KubaSOŠ Bruntál včera slavnostně představila halu se školními dílnami i traktory a auta, které budou sloužit při výuce.Autor: Deník / František Kuba

„Sloužit nám samozřejmě začne už v pololetí. Na naší škole jsou stěžejní obory opravář zemědělských strojů a mechanik opravář motorových vozidel, takže chceme, aby podmínky pro studium byly co nejatraktivnější a zaujaly budoucí žáky. Došlo také k rozšíření vozového parku, podařilo se získat nákladní i osobní automobily, i traktory,“ uvedl ředitel SOŠ Bruntál Michal Durec, podle kterého by majitelé opravovaných aut nebo traktorů asi těžce nesli, kdyby je ze studijních důvodů žáci jen tak rozebírali a zase skládali.

Důl ČSM na Karvinsku po neštěstí.
Až čtvrt milionu každému: manželce i dětem zemřelých horníků

Nová budova dílen posílí prestiž bruntálské školy a snad také zvýší zájem mládeže o technické obory.

„SOŠ Bruntál, která je krajskou příspěvkovou organizací, získala také nové strojní vybavení. Žáci tak budou při výuce svařování, měření nebo diagnostice používat moderní vybavení včetně trenažérů a výukových panelů. Samozřejmostí je také IT technika. Pedagogové budou při výuce využívat nové počítače, dataprojektor, notebook, vizualizér nebo projekční plátno,“ doplnil náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny s tím, že kromě vnitřního vybavení byl škole pořízen i traktor s vlečkou, nákladní automobil a osobní automobil pro výuku autoškoly.

Kromě haly s novými dílnami byly vybudovány také učebna, kovárna, garáže, myčka a zázemí pro studenty i vyučující. Celkové náklady projektu z 85 procent pokryly evropské dotace. Stavba částečně dvoupodlažní budovy trvala necelý rok.

Ilustrační foto.
Umrzlého člověka našli také v Radyni poblíž Krnova
Závod Lyžuj lesy. Ilustrační foto
Akci Lyžuj lesy museli přesunout do Lipové