„Pro kvalitní zobrazení promítaných materiálů a pro ukázku pokusů se světlem bychom chtěli instalovat úplné zatemnění v elektrické podobě," řekl ředitel hornobenešovské školy Zdeněk Žanda. Přípravné práce k instalaci zatemnění jsou přichystány.

Všude samá moderna

K moderní výuce dnes patří také vybavení žáků tablety. Propojení všech zařízení chce škola provést pomocí wi-fi sítě. Síť má sloužit taktéž k přenosu dat z měřících zařízení pro jejich snadnější a rychlejší zpracování.

„Ke zpracování žákovských projektů bychom rádi zakoupili pomůcky pro snadnější zpracování a prezentaci. Multifunkční tiskárnu, digitální fotoaparát, digitální kameru, laminovačku, řezačku papíru a vazačku," uvedl ředitel Žanda.

Též pro zpracování fotografií a videí hodlá škola instalovat speciální program. Pohledem do mikrosvěta by mohl žáky nadchnout nový mikroskop s USB. Názornými pomůckami budou meteostanice, ukazující aktuální počasí na školních webových stránkách. K jejímu sledování v Horním Benešově zřídí zájmový kroužek. „Cílem kroužku bude sledování počasí, vytvoření modelu podnebí pro naše město," pokračoval ředitel.

Novinek ve škole bude díky penězům získaným z dotací samozřejmě daleko víc. Žákům se ze školy bude díky novinkám snáze přecházet na střední školy.

Novinky čekali čtyřicet let

Nyní funguje ve škole společná učebna fyziky a chemie. Prozatím je vybavena novými lavicemi, židlemi, tabulí, katedrou a novým obložením stěn. Zatemnění učebny teď zajišťují pouze žaluzie. Hlavní nedostatek učebny tkví v nulovém vybavení multimediální technikou a ve velmi zastaralém vybavení pomůckami pro výuku fyziky a chemie. Stav je dlouhotrvající, a proto se jej rozhodli zástupci školy od základu změnit.

„Mezi pomůckami se vyskytují většinou věci, které byly zakoupeny do vybavení školy před více než čtyřiceti lety. Pomůcky jsou většinou nefunkční nebo za hranicí své životnosti. Z těchto důvodů se pomůcky nevyužívají a pro zkvalitnění výuky je potřeba je nahradit," dodal Zdeněk Žanda. S dovětkem, že novinky využijí i členové fyzikálního či chemického kroužku.