Pořadatelem této akce byla Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého Olomouc, která umožnila zájemcům podívat se do svých laboratoří i vědeckých pracovišť. Letošní ročník Noci vědců v pátek 25. září byl plný světla a světelných technologií. A žáci z Břidličné si vše se zájmem prohlédli.

„V Pevnosti poznání si vyzkoušeli postavit model budky pro netopýry, zahráli si čichové pexeso, logické hry a hlavolamy, namíchali koktejl proti otravě houbami, naučili se izolovat DNA z jahody, podívali se za dravci, vyzkoušeli si chemické pokusy nebo koukli pod vodní hladinu, samozřejmě pomocí mikroskopu," popsala návštěvu v olomouckých laboratořích vedoucí kroužku Květa Děrdová.

Mladí přírodovědci z Břidličné se podívali i do univerzitní botanické zahrady, kde viděli odchyt hmyzu a dozvěděli se o něm spoustu informací. „Upravený hmyz mohli i ochutnat, a že toho všichni účastníci využili. Není totiž nad upravené larvy potemníka nebo smaženého cvrčka!" žertovala Květa Děrdová

Žáci si zašli i na prohlídku hlavní budovy Přírodovědecké fakulty, kde na ně čekal fascinující svět rostlin pod mikroskopem, izolace chlorofylu, botanické puzzle či expozice katedry geologie. Ještě by bylo co vidět, ale školáci museli domů do Břidličné. „Příští rok pojedeme zase, ale tentokrát zůstaneme určitě déle," plánovala Květa Děrdová.