Kostelecká škola s jídelnou byla po staletích zrušena vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji a také proto, aby se využila kapacita nově zrekonstruovaného pavilonu Základní školy na Janáčkově náměstí, kam dnes děti z Kostelce dojíždějí.

Přestože celá školní budova v Kostelci byla k mání za pouhé čtyři miliony, což je podstatně méně než znalecký odhad, nikdo ji nekoupil.

Nápady a zájemci

Několik let, po které byla škola v Kostelci uzavřená, už přineslo škody po vandalech i první náznaky chátrání. To uzavřenému objektu na atraktivitě nepřidalo.

Už několikrát se zdálo, že Město Krnov má smysluplné využití na dosah. Původní návrh byl, aby se o prostory bývalé školy podělila Městská knihovna a Středisko volného času Méďa. Pak zde chtěla zřídit svou pobočku s učebními obory škola z Horního Benešova a ozvalo se i několik dalších zájemců.

Město při hledání východiska oslovilo obyvatele Kostelce, kteří nejlépe vědí, co jim v nejbližším okolí bydliště schází.

Žádný z nápadů se ale nakonec nerealizoval.

Zastupitelé: hledáme dál

„Budova bývalé školy chátrá, takže bychom měli už rychle jednat co s tím," uvedl krnovský místostarosta Jan Krkoška (ANO) na zasedání zastupitelstva. Nabízela se možnost zkusit přilákat kupce snížením nabídkové ceny školy, ale ze strany krnovských zastupitelů za KDU-ČSL zazněl protinávrh.

Ti chtějí ještě jednou rozběhnout diskusi s místními ohledně využití bývalé školy a v zastupitelstvu znovu porovnat ekonomická data u variant provozu i prodeje bývalé školy.

„Diskutovali jsme o tom na našem klubu a máme k dispozici i vyjádření některých lidí z Kostelce. Ti cítí nebezpečí, že v tom objektu může vzniknout něco, tom se jim nebude líbit," uvedla Pavla Löwenthalová za KDU-ČSL.

„Budeme se snažit využít v Kostelci iniciativu zespoda, aby místní sami navrhli, jak by rádi využili prostory ve svém nejbližším okolí. Samozřejmě pokud se nějaké řešení nenajde v dohledné době, možná nám opravdu nic jiného nezbude než dát znovu školu do prodeje, ale rádi bychom před tím využili ještě jednu šanci pro hledání alternativy," doplnil ji kolega z KDU-ČSL Tomáš Edelsberger.

Ani opoziční komunisté nebyli proti. „Před dvěma roky jsme se těšili, že tam bude učňák, ale padlo to kvůli dotacím. Pak se zvažovaly i sociální byty. Možná bychom mohli dojít ke shodě, takže i já jsem zastánce názoru v tuto chvíli školu neprodávat," podpořil návrh Petr Vartecký (KSČM).

Také u ostatních zastupitelů převážil názor, že před prodejem by škola měla dostat šanci na využití jako majetek města.

Dlouhá historie školy

První zmínka o učiteli v Kostelci se objevila v souvislosti s místním kostelem. Z dokumentů vyplývá, že v Kostelci fungovalo vyučování už v roce 1787. První školní budova v Kostelci ležela na pravém břehu mlýnského koryta nad mlýnem. Roku 1841 byla postavena přízemní školní budova na Bruntálské silnici č. 83.

Blízkost průmyslového Krnova a silný příliv železničních zaměstnanců a dělníků do Kostelce způsobil, že přízemní obecná škola nestačila. Obec Kostelec postavila kolem roku 1880 novou jednopatrovou budovu pod starou školou. Ta už byla dvoutřídní. Její kapacita byla dostačující jen čtvrt století. V letech 1906 až 1907 byla postavena nová, větší budova.

Až do května roku 1945 byla škola v Kostelci německá. Česká škola svou činnost zahájila 1. září 1945. Jednalo se o neúplnou základní školu, která vzdělávala děti na prvním stupni.

V roce 2003 se kostelecká škola stala detašovaným pracovištěm Základní školy na Janáčkově náměstí. Vyučování v Kostelci definitivně skončilo v roce 2007.