Silnice z Bruntálu do Meziny se dočká celkových oprav. Práce mají začít na jaře a hotovo by mohlo být do konce příštího roku. Silnice je hlavní spojnicí z Bruntálu k přehradě Slezská Harta a k obcím Mezina, Dlouhá Stráň, Razová a Leskovec nad Moravicí.

Silnice je hojně využívaná. Z Bruntálu jezdí směrem k přehradě zahrádkáři, rybáři i jiní rekreanti. Část pracujících v Bruntále bydlí trvale právě v obcích okolo přehrady, a denně dojíždějí.

Silnice měří čtyři kilometry

Silnice se rozšíří a dostane nový povrch. Moravskoslezský kraj nyní vybírá dodavatele stavby. Rekonstruovaný úsek z Bruntálu do Meziny měří 3,93 kilometrů. Začíná u křižovatky ulic Olomoucké a třídy Práce v Bruntále, končí za obcí Mezina u odbočky na místní obydlenou zónu směrem k přehradě.

Součástí prací je modernizace dvou mostních objektů, řešení opěrné zdi, demolice stávajícího mostu, přeložky inženýrských sítí, doplnění stávajícího systému povrchového odvodnění a vegetační úpravy.

Kdo opravy zaplatí

Evropská dotace činí přesně 30,3 milionů korun, příspěvek na projekt schválila Regionální rada Moravskoslezsko. Celkové náklady jsou plánovány ve výši 54,4 milionů korun, rozdíl uhradí ze svého rozpočtu Moravskoslezský kraj.

„Jde o rekonstrukci silnice o délce téměř čtyř kilometrů. To zajistí zpřístupnění obcí v severní části slibně se rozvíjející rekreační oblasti Slezské Harty. Silnice bude bezpečnější pro řidiče, cyklisty i chodce," řekl Daniel Havlík, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Regionální rada Moravskoslezsko schválila na modernizaci silnic v Moravskoslezském kraji od roku 2007 evropskou dotaci přes 2,5 miliardy korun.

„Mezi největšími stavbami je otevřený jižní obchvat Opavy, silnice na svinovských mostech a most na Českobratrské ulici v Ostravě. Doprava na dalších desítkách kilometrů silnic napříč krajem je po rekonstrukcích bezpečnější a plynulejší," popisuje Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko, kde hodnotí a proplácí žádosti o evropské peníze.