„Předpokládáme, že jednotlivé stavby budou zahájeny v jarních měsících roku 2014 a dokončeny v témže roce," informoval ředitel krajské správy silnic Tomáš Böhm.

Opravy chystají silničáři provádět podle jejich důležitosti. Rada Moravskoslezského kraje v závěru roku schválila takzvaný Mostní program na rok 2014. Program obsahuje seznam mostů a propustků, které mostní odborníci ohodnotili stavebním stavem mostu. Přednost dostaly ty, které jsou ve špatném až velmi špatném stavu.

U většiny navržených rekonstrukcí se očekává úplná demolice starého a výstavba nového mostu. Řidiči se proto musejí v průběhu roku připravit na částečné nebo úplné uzavírky některých silnic. Moravskoslezský kraj je vlastníkem 2713 kilometrů silnic druhých a třetích tříd, včetně 1111 mostů. Z toho stojí 413 mostů na silnicích druhé a 698 mostů na silnicích třetí třídy.

„Těm je věnována neustálá pozornost. Každoročně je provedena kontrola jejich stavu," uvedl ředitel Böhm. Mosty hodnotí krajští silničáři podle stavebně technického stavu v sedmibodové stupnici od stavu jedna, což je stav bezvadný, až po stav sedm, tedy stav havarijní.

Mosty, které se letos dočkají rekonstrukce: propustek – Vrbno pod Pradědem-Mnichov
most – Sosnová
propustek – Stará Ves
most – Ondřejov u Rýmařova
most – Karlova Studánka