„Činnost legionářské obce pokládám za velmi důležitou, musíme si připomínat osudy těch, kteří bojovali za naši svobodu a neváhali za své ideály položit i své životy. Musíme si uvědomit, že bez nich a bez jejich obětí bychom tu třeba vůbec nebyli.

Mimořádně důležité pak je seznamovat s tím naši mládež a děti. Je smutné, že spousta z nich o tom ví jenom velice málo. Právě tady vidím náš hlavní úkol," řekl na slavnostním setkání starosta Petr Rys, který je sám členem Československé obce legionářské.

„Předávání myšlenek mladé generaci patří jednoznačně k našim hlavním úkolům. K těm dalším patří třeba péče o válečné veterány včetně těch novodobých. Důležité je také připomínání a rozvíjení tradic prvního a druhého odboje a také třeba péče o válečné hroby," doplnil starostu předseda bruntálské jednoty Československé obce legionářské Antonín Zgažar.

Slavnostní setkání členové bruntálské jednoty legionářské ukončili položením kytice a zapálením svíček u památníku obětem 1. světové války na starém bruntálském hřbitově.

Československá obec legionářská byla založena v tehdejším Československu v roce 1921. Po německé okupaci v roce 1939 byla okamžitě zakázána a k její obnově dochází v roce 1945 po skončení 2. světové války. Podruhé pak byla rozpuštěna v roce 1948 a její činnost se podařilo obnovit v roce 1992.

Bruntálská jednota Československé obce legionářské, jejíž činnost byla obnovena v roce 2013, má v současné době na tři desítky členů. Členem legionářské obce se může stát buď samotný účastník odboje – veterán, a to včetně těch novodobých, jeho přímý potomek nebo ten, kdo s legionářskou obcí sympatizuje a bere její myšlenky za své.

Ladislav Olejníček