Letní anketní slosování o ceny v hodnotě dvanácti set korun, losování o zájezdový pobyt v Chorvatsku a losování o speciální dárek pro doprovod slibovala firma ARROCHAR z Prahy 6 těm, kteří přijdou do restaurace na náměstí Míru v Bruntále.

„Pozvánku mám co chvíli na podobné akce ve schránce, nevím, kde přišli na mé jméno a adresu," podivoval se bruntálský důchodce, který si přál zůstat v anonymitě, ale jeho jméno je redakci Bruntálského a Krnovského Deníku známo.

Podivná firma

„Dle mého názoru se jedná i v tomto případě o velice nesolidní firmu, která má velké a krásné reprezentativní prostory v panelovém domě v Praze," s nadsázkou hodnotil sliby firmy okolo údajného Pavla Beneše bruntálský senior.

Sídlo firmy si mohou čtenáři prohlédnout alespoň virtuálně na internetu: skutečně jde o pražský panelák. Obchodní rejstřík poté uvádí, že tato pražská firma nemá žádný základní kapitál, takže si od ní jen těžko někdo něco vezme.

„I když uvádí, že prý nejde o prodejní akci, dole na pozvánce uvádí, že se představí sponzoři a jejich připravované novinky, což je podivné," kroutil hlavou senior.

Ve schránce bruntálského domu nalézá podobné pozvánky několikrát do roka. Přitom na prodejní akci nikdy nebyl, sám je poměrně hodně nedůvěřivý. A po zhlédnutí tématického filmu s názvem Šmejdi má jasno v tom, že by na žádnou podobnou akci ani nikdy nešel.

Na prodejní akci na náměstí Míru v Bruntále senior poslal „na výzvědy" svého příbuzného, na podivnou akci upozornil policisty i strážníky.

Podivná firma

„Nestačil jsem již informovat Českou obchodní inspekci, aby si na akci posvítili. Strážníci slíbili, že vše ohlásí na živnosťák. Byl jsem osobně u toho, jak ta akce probíhala," popisoval situaci příbuzný pozvaného seniora. Podle jeho slov v den akce přišlo pouze pět důchodců.

„Před devátou hodinou dopolední se už začala srocovat malá skupinka důchodců. Nevím, jestli tam byl někdo z živnosťáku, ale kolem 09.15 hodin z budovy vyšlo asi pět důchodců. Možná to byl konec akce," líčil svědek.

Jak Deník zjistil z obchodního rejstříku, pražská adresa firmy ARROCHAR je mezi „podnikateli" ze společností s ručením omezeným značně oblíbená. Na stejné adrese sídlí téměř třicet takových firem. Na panelový dům docela slušný počet.