Místností se rozlévaly vlny smíchu a šedovlasí koledníci si odnášeli pyšně svou koledu. „Dostal jsem spoustu čokoládových vajíček, několik i těch pravých, pár bonbónů a čokolád. Sladkostí mám plnou tašku. Za týden má za námi přijet vnuk, tak mu asi většinu dám. Já tolik sladkého nemůžu," řekl jeden z koledníků Bertík Kania. Za chvíli se všichni usadili, popíjeli kafíčko nebo štamprličku vaječného koňaku a chválili výborný zákusek, který připravila členka výboru Zdenka Kuková.

Předsedkyně klubu poprosila o chvíli klidu: „Jsem ráda, že jste dorazili na velikonoční oslavu v tak hojném počtu. Letos jsem si pro vás nepřipravila žádné povídání o původu a tradicích Velikonoc. Na internetu jsem našla krásnou říkanku, která vystihuje současné počasí. Snad mi prominete i ostřejší slova, která v ní najdete," řekla Kristina Kaniová z Klubu důchodců Krnov a pokračovala přednesem humorné básně.

„Tráva zatím neroste, vody plné sklepy, místo slunka pro zahřátí nutno dělat dřepy. I skřivan má ztuhlý zobák, těžko se mu vrzne a kdo v noci nepíchá, tak ten jistě zmrzne. Přesto všichni doufáme, že se slunko vrátí a ta zima, svině jedna, nebude nás sráti. Krásné Velikonoce, přeji všem," recitovala Kristina Kaniová.

Veselá a trochu lechtivá říkanka sklidila bouřlivým potlesk. Za chvíli se místností rozezněly zvuky harmoniky a začalo se zpívat. Zdejší vrchní muzikant Josef Krömer se nejprve pochlubil výbornou domácí ořechovkou a pak se pustil do hraní a zpívání. Někteří členové klubu zpívali, jiní si povídali, hráli karty, nebo poslouchali a přikusovali z pečeného stehýnka.

Anna Dohnalová