Deset let bez problémů publikoval informace o konopí. Ve středu 3. listopadu byl ale potrestán roční podmínkou za šíření toxikomanie. Soudce Marek Stach byl první v republice, kdo rozhodl v případu šíření toxikomanie formou časopisu. Jeho rozsudek zatím není pravomocný.

Šéfredaktor magazínu Legalizace Robert Veverka je obžalován z šíření toxikomanie. „Osvěta není zločin,“ hájí se u Okresního soudu v Bruntálu.
Osvěta a ne šíření toxikomanie, hájil se šéfredaktor Legalizace v Bruntále

Sám Veverka obvinění odmítá, své trestní stíhání považuje za přehnané a zbytečné. Veverka od soudu odešel s ročním podmíněným trestem. Zkušební dobu soud stanovil na dva a půl roku. Časopisu pak soud uložil peněžitý trest 50 tisíc korun.

Osvěta není zločin?

Robert Veverka si vzal do soudní síně kufřík vyrobený z lisovaného konopí a tričko s nápisem „Osvěta není zločin“. Na tomto krédu postavil svou obhajobu i časopis Legalizace.

Magazín Legalizace deset let psal o všem, co se týká konopí. Využití v potravinářství, stavebnictví, medicíně i textilnictví. Konopná legislativa u nás i v zahraničí. Konopí v umění, v historii, v politice i ve sportu. Srovnání legálních a ilegálních drog. Závislost a poškozování plic. Konopné festivaly a aktivismus. Léčba konopím i rekreační hulení. Rozhovory s umělci, vědci i s policejními orgány. Poradna, komiksy, povídky, poezie. Konopný byznys i humor. Rubrika vaříme s konopím. Také rady pěstitelům, soutěž fotografií, recenze konopných odrůd a prezentace semenných bank. Občas jako příloha nebo dárek předplatitelům kuřácké potřeby a pár konopných semen.

Bruntálští vodní záchranáři zahájili sezonu na Slezské Hartě školením a kvalifikačními zkouškami.
Vodní záchranáři na Hartě mají po sezoně. Jaká letos byla?

Obžaloba předložila jako hlavní důkaz 57 čísel Legalizace, které vyšly v letech 2010 až 2020. V nich označila na dvě stovky článků, které údajně šíří toxikomanii. Soudce Marek Stach přistoupil na to, že kromě článků, které označila obžaloba, přečte také ty, o které žádá obhajoba kvůli pochopení kontextu. Šlo například o rozhovory se zástupci justice a policie, kteří zdůvodňují nutnost represivního přístupu ke konopí a obecně k drogám.

Zda je rozhodnutí konečné, ještě není jasné. Veverka si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, odvolání zvažuje. „Musím se poradit s advokátem. Zamyslet se nad tím. Situaci vyhodnotit. Například ve vztahu k mé pověsti, magazínu, ale i lidem, kteří by do budoucna o konopí chtěli také něco napsat,“ řekl.

Policie během vyšetřování zkoumala 60 čísel časopisu z let 2010 až 2020 a podle obžaloby tam našla více než 200 protiprávních skutků. Státní zástupce Jan Žalman v obžalobě vyjmenoval všechny články, které podle něj porušovaly zákon. Šlo například o recepty na jídla s obsahem konopí a další texty, které podle obžaloby vyzdvihovaly účinky látek a navozovaly dojem legality pěstování konopí a výroby drog z něj. Stejně tak podle žalobce v magazínu vycházela poměrně rozsáhlá inzerce opět zaměřená na technické vybavení sloužící k pěstování konopí.

Rotvajler. Ilustrační foto.
Živý dárek je zlo. Žena z Krnova dostala rotvajlera, ten pokousal souseda

Nejméně jeden člověk se podle obžaloby nechal inspirovat, sehnal si semena a podle rad a návodů v časopisu z nich vypěstoval a zpracoval rostliny se zakázanou látkou THC. Tak se podle Veverky dostal případ k bruntálskému soudu. Policie vyšetřovala člověka, který na Bruntálsku neoprávněně pěstoval konopí. Státní zástupce Žalman řekl, že v kauze z roku 2018 šlo o člověka, který konopí s vysokým obsahem látky THC vypěstoval ze semen distribuovaných právě magazínem Legalizace.

„Ucelený řetězec“ byl rozhodující

„Když hodnotíme celkový nádech časopisu, určitě není psán způsobem varujícím. Spíše navozuje zdání, že užívat konopné produkty, případně pěstovat rostliny pro výrobu takzvané marihuany a hašiše, je běžné a normální,“ uvedl při ústním odůvodnění rozsudku soudce Marek Stach s tím, že recenze odrůd popisují chuť a účinky konopí na psychiku člověka zlehčujícím způsobem.

Obchvat Krnova, 2. listopadu 2021.
Obchvat Krnova stál miliardu. Jestli to za to stálo, co na něj říkáte

„Tak zlehčujícím, že opravdu čtenář může pojmout chuť a potřebu si danou odrůdu pořídit a pěstovat, aby si psychoaktivní látku mohl užít. Taková osoba má všechny možnosti dalšího postupu obsažené v časopisu. Je zde naprosto ucelený řetězec odkazů na možnost pořízení semínek a všeho pro proces pěstování, zpracování a užití. Takové nutkání přímo čiší ze všech inzerátů. Reklamy a fotografie jsou lákavé i pro osobu, která není uživatelem zakázaných látek,“ shrnul soudce své závěry. „Ucelený řetězec“ byl při posuzování viny či neviny rozhodující.

Stejný princip jako groweshopy

Do „uceleného řetězce“ podle soudce zapadají semínka a kuřácké potřeby pro předplatitele a výherce soutěží. „Na ucelený řetězec poukazuje judikatura vyšších soudů už v případě groweshopů. Poukazuje na to, že i volně přístupné materiály shromážděné takovou propagační formou jsou šířením toxikomanie a v podstatě podněcují k užívání psychotropních látek,“ uvedl soudce s tím, že šéfredaktor Legalizace o trestnosti „uceleného řetězce“ musel vědět, když se zabýval také problematikou groweshopů.

Klíčky zůstaly v autě, a tak se do něj bylo zapotřebí dostat jinak.
Také strážníci umí odemknout auto drátem. Předvedli to řidiči v Krnově

„Magazín Legalizace je zřejmě jediný svého druhu na území České republiky, takže kromě něj tady nic podobného nebylo. Nechci tvrdit, že nešířil osvětu. Jsou zde články vysoce kvalifikované, které mohou mít významný přínos například pro závislé osoby nebo ty, kdo potřebují léčbu konopnými produkty. Nicméně je zde i množství článků, které jsou způsobilé podněcovat, aby pěstovali vlastní konopné produkty a opatřovali si psychotropní látky. Tím skutečně funguje na podobné úrovni jako groweshopy, kde všechny prvky řetězce byly pohromadě. Tady v magazínu jsou pohromadě veškeré podrobné informace jak postupovat,“ zdůvodnil Stach čím se časopis dopustil šíření toxikomanie.

Změny konopné legislativy?

Už z názvu Legalizace je patrné, že časopis usiluje o změny konopné legislativy. Na obranu časopisu vystoupila řada známých osobností a odborníků, kteří upozorňují na stinné stránky kriminalizace konopí.

„Soudu nepřísluší rozebírat smysluplnost aktuální právní úpravy, zda jsou zákony postaveny dobře nebo špatně. Zda je nutné změnit přístup ke konopí jako takovému, tím ať se zabývají jiné orgány státní moci. Soud vychází z právní úpravy, kterou se všichni musíme řídit. Existuje v ní skutková podstata šíření toxikomanie a máme k dispozici i výkladová stanoviska. Při tom, jak jsou koncipované časopisy, soudu nezbyla jiná možnost. Za předpokladu, že by se změnila právní úprava, tak jsme v úplně jiné situaci, to ale soud nemůže brát v potaz,“ uvedl soudce Stach s tím, že jsou mu známy změny v náhledu na problematiku konopí i trendy postupného uvolňování pravidel nejen v České republice.

Archivář a historik Branislav Dorko napsal knihu, která mapuje působení nacistické strany NSDAP v Krnově.
Historik Branislav Dorko zmapoval působení nacistické NSDAP v Krnově

„V řadě států, včetně USA, kde býval velice přísný postup při stíhání konopných produktů, dnes už dochází ke schvalování užívání konopí i k rekreačním účelům. Máme nakročeno ke změně postojů, nicméně je potřeba vycházet z aktuálně platné právní úpravy. Je jaká je. To, že někde jinde je to jinak, nemůže změnit náš náhled na tento případ,“ vysvětlil soudce, proč musel odmítnout argumentaci obhajoby.

„Není to pěkný zážitek. Nikomu to nepřeju být stíhaný a odsouzený, byť zatím nepravomocně,“ řekl při odchodu ze soudní budovy Robert Veverka, který pochopitelně očekával osvobozující rozsudek.

Časopis Legalizace je dvouměsíčník nejen o konopí. Uvádí, že jeho cílem je poskytovat ucelené, komplexní, objektivní a vyvážené informace o rostlině konopí a nezaujatě informovat o drogové problematice. Obvinění z šíření toxikomanie považuje magazín za systémovou chybu a prokazatelnou neznalost konopné legislativy, ale zároveň i za hrubé omezování svobody projevu a práva na informace.