„Já tam rodila dvakrát a naprostá chvála.“ „Já osobně už bych do Krnova nešla.“ „Utrhli mi placentu.“ „Mně pan primář dítě zachránil.“ Maminky, které inspiroval k diskusi na facebooku článek v Deníku „Rodit přirozeně? V krnovské nemocnici žádný problém“ se v hodnocení této porodnice naprosto neshodly.

Krnovská nemocnice získala významné ocenění za to, že splnila řadu kritérií „přirozeného porodu“. Jaká kritéria to jsou? Jaký porod je vlastně přirozený? Odborníci hodnotili například to, zda mají porodníci vůči rodičkám vstřícný individuální přístup, zda uplatňují „šetrnou medikaci“ nebo „bonding“, kdy se dítě ihned po porodu přikládá na tělo matky.

Pro rodičky to ale znamená mimo jiné to, že se porodu nechává volný průběh. První doba porodní přitom může trvat dlouho a ženy ji tráví z velké části samy nebo jen v přítomnosti partnera.

Ne všechny nastávající maminky s tím počítají. „Před porodem mě sestra poslala do sprchy na balon a pak si odešla na sesternu dopít kafe, seděla jsem tam půl hodiny bez dozoru,“ postěžovala si jedna z nich. „To myslíte vážně s tím dozorem? Já byla za soukromí ráda,“ oponuje druhá z diskutujících.

Ne vždy vše běží bez problémů. „Přirozeně, přirozeně a skončila jsem v Ostravě, nikdy více.“ V diskusi se sešlo několik maminek, které napsaly, že jejich novorozené dítě muselo být převezeno do fakultní nemocnice v Ostravě. Se situací, kdy se bály o život dítěte, je samozřejmě obtížné se vyrovnat.

„Druhý porod katastrofa, jen asistentka, dítě vytáhla a šla pryč, volala jsem, že nedýchá a je fialový, nepřišla, dítě pak převáželi do fakultky do Ostravy,“ podělila se o špatnou zkušenost jedna z rodiček. „Nechali mě 17 hodin tlačit, syn skončil v Ostravě a ještě na operaci hlavy ve třetím dnu života,“ doplnila další.

Pozitivní zkušenosti ale přesto v diskusi převažují. „Co znám, tak holky, co rodily v Krnově, byly všechny spokojené, až na jednu, ale ta měla komplikovaný porod. Jedna, co žije v Českém Těšíně, tak jela rodit do Krnova a chválila si to,“ napsala další maminka. „Já tam rodila třikrát a vždy bez problémů, sice už dávno, třetí porod dvojčata a naprosto v klidu a v pohodě,“ souhlasila Martina Valachová.

Na diskusi je rozhodně přínosné, že se maminky navzájem informují o tom, že porod může být komplikovaný. A možná tak sociální síť pomůže tomu, o co usilují i krnovští porodníci: podporou přirozeného porodu v nemocnici chtějí přispět k tomu, aby se omezily rizikové domácí porody. Podaří se to?

„Lesany stejně budou dál rodit doma a ohrožovat sebe i dítě. Já byla v jisté chvíli ráda za dávku oxytocinu,“ uzavřela Lucie Koláčková.