Benty žije v ostravské zoo a krnovské středisko volného času pořádá sbírku na její podporu podruhé.

„V minulém roce jsme do ostravské zoo poslali sponzorský příspěvěk v hodnotě 1.152 korun. Lidé, kteří chtěli podpořit sbírku, si mohli zakoupit vánoční ozdoby vyrobené dětmi v jednotlivých zájmových útvarech našeho střediska," vysvětlila pracovnice SVČ Jiřina Míčková.

„V letošním roce jsme rozhodli s týmem pedagogů SVČ vyrobit žirafy keramické, kterým jsme dali vánoční podobu," dodala.

Sbírkové keramické žirafy byly k zakoupení na Vánočním svícení v Zátoru, na Vánočních trzích v Krnově a v recepci SVČ. „Sbírka ještě není uzavřena, až do konce roku je možno si výrobky v SVČ Krnov v Dobrovského ulici 16 zakoupit, a to v návaznosti na otevírací dobu. Minimální částka pro zakoupení je deset korun," vyzvala případné dárce Jiřina Míčková.

Předání výtěžku proběhne po Novém roce po sečtení všech příspěvků, a to převodem na účet ostravské zoo na konto konkrétní žirafy. „Za to nám zašlou certufikát s fotografií ‚našeho' zvířete. Hodláme v této dobročinné akci pokračovat i v nadcházejících letech," uzavřela Jiřína Míčková.

V ostravské zoo se daří žirafy Rothschildovy úspěšně rozmnožovat. Zkušená samice Cronkita již v ostravské zoo odchovala 11 mláďat. Mládě, které mívá okolo 190 centimetrů, se dokáže krátce po porodu postavit na nohy a sát mateřské mléko.

Gabriela Mathiasová