Svatopluk Vrba dlouhá léta trénuje vrbenské šachisty, posledních pět let společně s Ivanem Hábou, manažerem a dalším úspěšným hráčem klubu je Svatopluk Máj. „Vloni jsme s mladšími žáky hráli finále republiky čtyřčlenných družstev. Nyní hraje náš oddíl krajskou soutěž,“ pochlubil se trenér Vrba. Šachistou je Vrba celý život. Začínal v patnácti letech, a ještě před vojnou patřil mezi nejlepší tři hráče v bruntálském regionu.

Mezinárodní mistr bez šance

Mimo šachů se věnoval Svatopluk Vrba nejvíce tenisu, o němž hovořil pro následující vydání týdeníku Region. Hrál i stolní tenis, volejbal, rád si zahrál fotbal. Šachům dal časem přednost, dodnes závodně hraje.

Jako mladý voják hrával Vrba na vojně šachové partie dva roky jen s důstojníky, trenérem se stal teprve po vojně. A tehdy přišel první obrovský úspěch. Jako hráč první třídy Svatopluk Vrba porazil na turnaji ve Společenském domě v Bruntále mezinárodního šachového mistra světa z roku 1950 Františka Zitu.

„František Zita přitom tehdy hrál za nároďák. Ke hře jsem se dostavil ze svatby svého bratra, kde jsme tři dny popíjeli, tančili a bavili se. Jen co jsem se vrátil ze svatby domů, našel jsem doma pozvánku na mistrovský turnaj do Bruntálu, kam byli vybráni tři nejlepší hráči okresu,“ vzpomínal Svatopluk Vrba. V prvním kole vylosovali Vrbovi nejtěžšího možného soupeře, obzvláště silného Zitu. Tehdy se psal rok 1969.

„Měl jsem ze soupeře respekt, to je jasné, ale snažil jsem se ze sebe především dostat nejlepší výkon. Vždy jsem se dovedl vybudit spíše se silnějšími hráči,“ řekl Vrba. Po velenáročně, pět hodin trvající partii se František Zita vzdal, což bylo překvapení dne. Svatopluk Vrba prohrál po těžkých bojích až v pátém kole, předtím stihl remizovat s mistrem sportu Jindřichem Traplem. Od té doby má za sebou vrbenský šachista desítky turnajů na nejrůznějších úrovních.

Pokerový mág Martin Stazsko

Ve Vrbně pod Pradědem Vrba turnaje i organizoval, i když ho díky jeho výsledkům a formě lákali v mládí například do tehdy mistrovského Třince, kde mu také nabízeli lukrativní práci a nadprůměrný plat. „Tehdy jsem však začal chodit se svou současnou ženou Marcelou, bylo to takové životní rozcestí. Nakonec jsem odolal a z Vrbna jsem neodešel,“ uvedl Vrba.

Do města se přitom přestěhoval ještě v kolébce společně s rodiči, otec začal po druhé světové válce v roce 1946 ve Vrbně pod Pradědem učit. „Vždy jsem rád jezdil po světě, ale ještě raději jsem se do města vracel. Mám to zde prostě rád, přírodu, lidi, dělám roky do sportu, bavím se, a zábavu mnohdy také organizuji,“ shrnul Vrba.

Jak říká, dodnes si udržuje výkonnost jen díky domácí přípravě, studování šachových her z knih, a především aktivní hře na turnajích.

Krajskou soutěž hrají Vrbenští dlouhá léta. Hráli i krajský přebor, v němž poznal Vrba řadu zajímavých lidí, například českého pokerového hráče Martina Stazska z Třince, který vloni ve finále Světové pokerové série v Las Vegas vydělal osmadevadesát milionů korun. I Stazsko jezdí hrát do Vrbna pod Pradědem šachové turnaje, organizované Svatoplukem Vrbou a jeho klubem, jehož kapitánem a oporou týmu je Rostislav Lužný.