Na akci od pátku dohlíží také policie. "Policisté dosud neřešili žádné závažné protiprávní jednání. Přijali několik oznámení na úseku veřejného pořádku, konkrétně o rušení nočního klidu hlasitou hudbou. Policisté reagovali, přičemž po kontaktu s pořadateli byla učiněna opatření. Policisté budou jednotlivé věci oznamovat příslušnému správnímu orgánu," uvedla v souvislosti přímo s místem konání v neděli odpoledne mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Rýmařovský starosta Luděk Šimko řekl ČTK, že město akci na soukromém pozemku nemůže zakázat, pouze dát organizátorům zpětně pokuty za porušení městské vyhlášky. Situací řeší i ve spolupráci s policií, vyjádření policie ČTK zjišťuje.

Klisnička narozená na technoparty 5. 6. 2022 dostala jméno NoStress. Její matka je kobyla plemene českomoravský belgik.
Hříbě se narodilo během technopárty v Rýmařově, dostalo jméno NoStress

"Hlavně v pátek v noci byly problémy. Byla hlasitá hudba, zase si stěžovali lidé v okolních obcích, na které je namířená ta aparatura. Řešili jsme to v místní částí Stránské a obcích, které to postihuje, byla tam i policie. Je to prostě problém," řekl Šimko.

Co se týká silničního provozu, policisté zjistili v souvislosti s akcí do současné doby sedm řidičů, kteří měli usednout za volant po užití drog. "Jednalo se například o muže ve věku 32 a 46 let jedoucích v pátek po 20. hodině nebo 43letou ženu, kterou policisté zastavili a kontrolovali v podstatě v prvních minutách sobotního dne. Rovněž tyto věci přináleží k řešení, na základě oznámení od policie, správnímu orgánu," doplnila mluvčí policie. 

Takto vypadala akce nahlášena jako narozeninová oslava, podle místních se ale jednalo o maskovanou technoparty, v Kryrech, v Ústeckém kraji v létě 2020.
Rýmařov zažije atrakci, několikadenní technoparty, místní se toho děsí

Rýmařov měl s technoparty ve Stránském problém už loni. Proto na podzim připravil vyhlášku, v níž nastavil podmínky, které by pořadatelé akce měli splnit. "Ale pro ně to je jenom přestupek. Podmínky, které tam máme nastavené, jsou samozřejmě dané legislativou, protože všechny vyhlášky nám kontroluje ministerstvo. Takže oni to poruší a my to řešíme přestupkovým řádem," řekl Šimko

Do vyhlášky podle něj město dalo maximum, co mohlo. "Nemůžeme tomu zabránit, řešíme to až následně. Oni jsou si vědomí, že to porušují a že zaplatí. Ale jsou na to připravení, ty finance na to mají," řekl starosta.

Letos už jde ve Stránském o druhou technoparty, první se konala v červnu. Porušením vyhlášky se nyní zabývá přestupková komise města. Starosta řekl, že se s organizátory pokoušeli domluvit. Akci provázela milá náhoda. Na loukách v místě konání se tehdy narodilo hříbě. To vzbudilo velkou pozornost v celém Česku, koník dostal symbolické a smířlivé jméno, NoStress. 

"Organizátor té první technoparty po prvním večeru víceméně nekomunikoval. Tenhle komunikuje, ale stejně to zas první noc bylo nahlas. Co mám ohlasy, tak druhou noc to bylo podstatně lepší. Má to končit dneska, ale u nich nikdy nevíte. Ta minulá akce trvala od čtvrtka do úterý," řekl Šimko.