„Vzhledem k prudkému oslabení koruny se nám prodražuje nákup komodity, současný stav nás nutí ceny plynu mírně zvýšit,“ uvedl Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas.

Průměrné domácnosti, která využívá zemní plyn k vaření, ohřevu vody a vytápění, vzrostou od listopadu měsíční náklady na plyn přibližně o osmdesát korun.

Zákazníkům RWE z řad domácností se konečné ceny zemního plynu v průměru o 9,5 procenta zvýšily letos už počátkem června. Plynárenská společnost tehdy nečekala na úpravu ceny až na konec druhého čtvrtletí, ale zdražila o měsíc dříve. Zdražení odůvodnila dramatickým nárůstem cen ropy v první polovině roku.

Jestli budou měnit ceny, zjišťoval Deník také u alternativních dodavatelů zemního plynu. „Ke drobné změně ceníku dojde s platností od prvního října. V distribučních regionech RWE a E.ON, tedy na celém území republiky s výjimkou Prahy, ale zachováme i v posledním čtvrtletí roku původní ceny. Žádnou další úpravu cen do konce roku neplánujeme,” uvedl Lukáš Novák z mediálního zastoupení společnosti Bohemia energy.

Mluvčí ČEZ Eva Nováková uvedla, že tato společnost, která už pro dodávky plynu získala 150 tisíc zákazníků, do konce letošního roku zatím o změně cen zemního plynu pro své zákazníky neuvažuje.