Táborníci, kteří každoročně tráví konec prázdnin ve Slezských Rudolticích na ekologicky zaměřeném táboře Blažené Osoblažsko, před pár lety přišli se zajímavým nápadem společně s místními uspořádat gastronomickou soutěž. Cílem soutěže bylo nejen pochutnat si na místních specialitách, ale také si při tom popovídat jak se žije lidem na Osoblažsku.

Do soutěže Rudoltický koláček se přihlásilo 14 hospodyněk z Rudoltic a okolí a také kuchaři z řad účastníků tábora. „Loni nás porotce v soutěži zaskočilo výtečné slané pečivo. Nebyl to sice koláček, jak napovídá název soutěže, ale nebylo to ani proti pravidlům, které neřeší, zda má být soutěžní delikatesa slaná nebo sladká," zavzpomínal na loňský ročník porotce a organizátor tábora Radek Novák. Nechyběl ani v letošní jedenáctičlenné porotě degustátorů, která na nádvoří rudoltického zámku před publikem hodnotila bublaniny, moučníky, zákusky, buchty, štrůdly, cukrovinky a koláčky. Mezi porotce - ochutnávače zasedl také majitel zámku v polských Pelhřimovech (Pielgrzymowy) Ryszard Brzezinski, aby pod dohledem asi stovky diváků pomohl vybrat z anonymních vzorků ten nejlepší Rudoltický koláč.

Letos soutěž Rudoltický koláč s jednobodovým náskokem vyhrála s vynikajícími pirohy paní Dáša Navratová z Hrozové, která s námi už dlouho spolupracuje za sdružení Královský stolec. Na druhém místě se umístila paní Polášková s meruňskovým dortem a na třetím místě skončila známá liptaňská výtvarnice Hana Dubaj Klimošková s čokoládovým moučníkem. Hodnotné ceny vítězům věnovala obec Slezské Rudoltice," shrnul vedoucí tábora Ivo Dokoupil letošní ročník Rudoltického koláčku.

Na závěr akce čekal účastníky tábora workshop Hany Dubaj Klimoškové zaměřený na výrobu náramků. Další akcí je Strašidelná noc na rudoltickém zámku, která se koná dnes v sobotu 1. září od 18. hodin.