Betlém rozšiřuje bruntálský řezbář František Nedomlel. Letos vyřezal osm nových pohyblivých figurek, řezbář se snaží betlém ozvláštnit právě tím, že postavičky se pomocí motorku hýbou a dělají nějakou práci, třeba řežou dříví.

Těšit se mohou rovněž lidé v Mohelnici, jejichž kapli sv. Anny kostela sv. Tomáše obohatil Nedomlel čtyřmi postavičkami a také větrným mlýnem, do něhož jedna z figur nosí a vysypává v něm mouku a druhá postava přenáší mouku k semletí.

V tomto roce vyrobil František Nedomlel taktéž rodinný betlém pro svou dceru Evu. Rodinný betlém bude k vidění do 22. ledna příštího roku v Galerii V kapli v Jesenické ulici v Bruntále, kde probíhá výstava s názvem Vánoční čas a betlémová tvorba. Svá díla tu vystavují kromě Františka Nedomlela i keramička Míla Hudečková ze Starého Města a řezbář Jiří Cvešper z Ostravy-Mariánských Hor.

Řezbář v Bruntále hluboko zakořenil

Z oblíbeného lipového dřeva letos vyřezal bruntálský řezbář František Nedomlel většinou pohyblivé postavičky pro bruntálský i mohelnický betlém. Rozšiřuje betlémy, které vyrobil v padesátých letech minulého století jeho otec Josef Nedomlel. Lipové dřevo získal František Nedomlel z okolí zámku v Hradci nad Moravicí.

„Vzal jsem celé auto, dřevo jsem si nechal pořezat, takže mám ten pocit, že materiálu mám nyní dost až do smrti," řekl František Nedomlel. Lípu považuje pro řezbáře za nejtypičtější dřevo, které mají rádi i včelaři pro své úly. Je voňavé, krásné a navíc trvanlivé. Podobné kvality má i borovice vejmutovka. Vyřezávat se dá i do ebenu či mahagonu, ale nejlepší je přece jen lípa, říká František Nedomlel.

Narodil se ve Zlíně, ale pouze proto, že po druhé světové válce řádily v lesích bruntálského regionu ozbrojené tlupy banderovců, z nichž měla maminka strach. „Tatínek s maminkou dělali u Bati. Maminka deset a tatínek sedm let. Ve Zlíně se narodili bráchové. Proto jsem se narodil i já ve Zlíně, ale ihned po narození jsem už byl zpět ve Starém Městě," vzpomínal Nedomlel.

Celých pětašedesát let žije František Nedomlel ve Starém Městě a v Bruntále, takže je velkým lokálním patriotem. „Mám rád zdejší okolí, lidi, já už bych se nikam nestěhoval. Tady mě to chytlo a jsem prostě Bruntalák," hrdě hlásil Nedomlel, jehož otec byl partyzán a válečný hrdina.

Pod plukovníkem Murzinem fungoval jako spojka štábu s krycím jménem Mlynář.

Josef Nedomlel neměl lehký život ani po roce 1948, kdy se k moci dostali komunisté. „Bylo to jednoduché. Otec neměl rád, když někdo lhal a kradl. Takovým lidem šlapal na paty, což se mu vymstilo. Nadělal si řadu nepřátel, jelikož se to dělo v padesátých letech, došlo i na perzekuci," vzpomínal bruntálský řezbář.

Otec měl na výběr: jít pracovat do jednotného zemědělského družstva (JZD), nebo do kriminálu. Volba byla tedy jasná. Z družstva Josef Nedomlel přešel do podniku Zemědělské zásobování a nákup, to už kvůli jeho postojům nemohl syn František studovat. „Chtěl jsem na uměleckou průmyslovku do Uherského Hradiště, kde mi po čtvrté zkoušce, kterou jsem vykonal poměrně dobře, řekl tamní ředitel, co bych ještě chtěl, když se učím malířem písma. Ať už nechodím," prozradil Nedomlel.

Paradoxně všechno zlé je k něčemu dobré, díky perzekuci jeho otec začal vyrábět betlémy. Josef Nedomlel dělal navíc loutkové divadlo, byl vášnivým ochotníkem, své sousedy ve Starém Městě stahoval ke kultuře.

„Betlém začal vyřezávat až v JZD, kdy se uzavřel do sebe. Hodně se kamarádil s tehdejším bruntálským děkanem Františkem Martinkem. Proto začal hotovit betlém pro Bruntál, a když soudruzi děkana ‚vykopli' do Mohelnice, protože vedl mládež ke sportu, vznikl i další, ještě větší betlém, než máme v Bruntále," líčil Nedomlel.

František Nedomlel není jen pokračovatelem díla svého otce Josefa. Kromě betlémů je autorem jednotlivých zastavení křížové cesty na Uhlířském vrchu nad Bruntálem. Vytvořil sochu s erby partnerských měst Bruntálu u historické bašty v Partyzánské ulici.

V městském parku je jeho reliéf města Prudniku. „Jsem v Bruntále rád, pro toto město mě baví tvořit. Asi jen těžko bych odtud někdy odešel. Hluboce jsem tu zakořenil a jen těžko bych ty kořeny z hlíny tahal ven," dodal.