Radní Hradce Králové v polovině října schválili firmu krnovského varhanáře Ponči jako vítěze soutěže na dokončení nových varhan pro svou filharmonii. Jak je možné, že tyto mistrovské varhany jsou rozestavěné už deset let?

Před vypsáním soutěže na dokončení varhan byly vyrobeny komponenty a odvedena práce asi za 4,5 milionu korun. Práce se poprvé zastavila, když varhanář se Vladimír Grygar, který tento nástroj začal vyrábět, uchýlil k trestné činnosti – 
k podvodu.

Dokončovací práce na varhanách budou stát 8,8, milionu korun. Nové varhany má tvořit 3481 píšťal. Budou disponovat 54 znějícími rejstříky. Nejdelší píšťala bude dlouhá 5,6 metru, nejmenší dva centimetry. Pokud vše půjde dobře, nové varhany se poprvé rozezní asi za rok.

Hradecká filharmonieZdroj: DENÍK/David Taneček

Varhany pro Filharmonii Hradec Králové měly být hotové už před deseti lety, ale od počátku tento projekt provází smůla. Foto: archiv Hradeckého Deníku

O pořízení mistrovských koncertních varhan se začalo 
v Hradci Králové hovořit v roce 2005, když radnice nákladem
120 milionů korun opravila budovu filharmonie. Ve shánění peněz na nové varhany se angažovaly nadační fond Varhany pro Filharmonii Hradec Králové i světová operní pěvkyně Soňa Červená.

Se stavbou začal zkušený prostějovský varhanář Vladimír Grygar. Podle obžaloby ale v roce 2006 použil k jinému účelu dotaci téměř šest milionů korun, která měla sloužit na stavbu varhan. Peníze údajně použil na splacení dluhů, opravu fary a dokončení jiného nástroje.

Po mnoha letech soudních jednání nakonec letos v dubnu pražský vrchní soud varhanáře Grygara pravomocně potrestal za dotační podvod čtyřmi lety vězení.

Vladimír Grygar u Krajského soudu v Hradci Králové.Zdroj: Deník/ Ondřej Littera

V roce 2008 si rozpracovaný nástroj převzala krnovská varnanářská firma Rieger Kloss. „Už jsme začali s přípravnými pracemi. Zavázali jsme se, že nástroj dokončíme příští rok, aby byl v sále už na příští sezonu," potvrdil v roce 2008 převzetí zakázky tehdejší ředitel Rieger Kloss Svatopluk Ručka.

„Vyčerpali jsme státní dotaci čtyři miliony. Další peníze nepřišly a my máme neproplacenou fakturu. Nevíme, co bude dál. Dali jsme přednost jiným zakázkám," informoval Svatopluk Ručka v roce 2009, proč se Rieger Kloss vzdala dokončení této zakázky.

Třetí pokus o dokončení varhan nyní tedy dostává firma Roberta Ponči, která je známá nejen v České republice, ale zvládla například rekonstrukci historických varhan na Brači 
v Chorvatsku nebo stavbu varhan pro švýcarský Curych.

Robert Ponča studium na varhanářské škole zakončil v roce 1999. Po krátké praxi u varhanářské firmy se rozhodl, že než být někde zaměstnán, raději si vyzkouší, zda zvládne řídit vlastní firmu.