František Nedomlel z Bruntálu ještě vůbec netuší, zda stihne volby do Evropského parlamentu. O víkendu se totiž chystá do nákupního centra Olympia Brno, kde bude veřejně vyřezávat Madonu.

„Naložím do auta verpánek, dřevo, řezbářské nástroje a budu vyřezávat jednu z ústředních figur patřících do betlémů: Pannu Marii," řekl ve svém ateliéru řezbář, který je mimo jiné tvůrcem patnácti zastavení křížové cesty na Uhlířském vrchu nad Bruntálem.Do Bruntálu láká turisty

Brno se stane v pořadí již čtvrtou letošní štací bruntálského umělce. „Předtím jsem vyjížděl do nákupních center do Zlína, Ostravy a Olomouce. A proč zrovna nákupní centra? Jsou to hojně navštěvovaná místa, což znamená, že se o zručnosti lidí z Bruntálu a celého okresu dozvídají mraky lidí, kteří se samozřejmě ptají, zda zdejší končiny opravdu stojí za to navštívit. Říkám všem, že náš okres rozhodně stojí za to," pokyvoval František Nedomlel.

Právě to je smyslem podobných setkání: propagovat bruntálský okres široko daleko. Upozornit, že má smysl přijet, že je v regionu co obdivovat. Ať jde o Jeseníky a Praděd, hrady, zámky nebo jiná lákadla.

Samozřejmě řezbář hovoří i o bruntálském a mohelnickém betlému, které jsou dílem jeho otce Josefa Nedomlela. Oba betlémy jeho syn každoročně obohacuje o nové stavby i postavy, jež se většinou díky důmyslným motorkům pohybují.

„Vždycky lákám návštěvníky našich akcí na prohlídku středověkého náměstí Míru v Bruntále, hned vedle farní kostel Nanebevzetí Panny Marie, Zámecké náměstí, a také zámek s krásným muzeem. Vyprávím, že u nás máme čtyři sopky, po nichž se dá pochodit: jsou jimi Velký a Malý Roudný, Venušina sopka a Uhlířský vrch," popisoval Nedomlel. K propagaci okresu Bruntál s sebou vozí i rozsáhlou fotodokumentaci.

Za nejkrásnější považuje řezbář pohled na Bruntál a Jeseníky od Horního Benešova a Opavy. Pohled, který neomrzí, se přitom liší podle jednotlivých ročních období. V každém z nich má tento pohled svůj osobitý půvab. „Je to božský pohled. Kdykoliv mi přijede nějaká návštěva, vyrazím s nimi za Milotice nad Opavou, odkud je možné si tohoto unikátního pohledu dopřát. Bruntál, Jeseníky a náš celý okres je prostě nejkrásnější," vyznal se řezbář.

Na svých poutích po Moravě si našel řadu přátel, s nimiž spolupracuje a rád by s nimi spolupracoval i nadále. „Dohromady" se dal například s Valašským vojvodou, což je soubor lidových písní a tanců z Kozlovic. Soubor jezdí společně s řezbářem a během jeho práce vyhrává a též tancuje.

Františka Nedomlela pozval díky setkáním organizátor Zdeněk Tofl na Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel Souznění do Ostravy. Na podzim se řezbář chystá k veřejnému vyřezávání také na Slovensko a třikrát do Polska.