Pozvání na skleničku dobrého červeného vína přijal v úterý 26. května večer od herce a moderátora několikaletého cyklu Osobnosti Olomouckého kraje Vladimíra Hrabala bruntálský řezbář František Nedomlel. V Muzeu umění v Olomouci umělec mluvil o svých řezbářských začátcích, o svých zálibách, ale i o plánech, které zatím nemohl realizovat, ale jenž neustále rozvíjí ve své fantazii

Pohyb je na něm

Josef Nedomlel, otec Františka Nedomlela, je tvůrcem bruntálského a mohelnického betlému, které jeho syn obohacuje každoročně o nové stavby a postavičky. I proto při besedě nechyběl Pavel Nenkovský, správce mohelnického betlému. „Náměty každoročně vymýšlíme s Pavlem v Mohelnici, a s Karlem Peschkem v Bruntále. Nápady jsou jejich, pohyb figur už je na mě, s tím mi nikdo neporadí," řekl při besedě v olomouckém muzeu František Nedomlel.

Poté se rozhovořil o Křížové cestě v lipové aleji vedoucí ke kostelu na Uhlířském vrchu nad Bruntálem, jíž je autorem. Před dvanácti lety vyrobil první tři obří zastavení, a v dalších letech jich přibylo ještě dvanáct. „To víte, že už se na některých vyřádili mladí vandalové a posprejovali je ne fajn slovy. Mnohem horší je ale vichřice, když spadlá haluz stromu poničí půl plastiky," uvedl řezbář Nedomlel.

Šest patronů Evropy

Při besedě přiblížil bruntálský řezbář své dílo na fotografiích, ukázal zmenšeninu sochy, která zdobí v podobě děda Praděda pozemek staroměstského včelaře Jana Kolomého.

Přivezl taktéž jinou sochu s názvem Kde domov můj, která v jeho podání zpodobňuje bezdomovce s ústy ve tvaru kroužkovaného ů. A hovořil i o zatím nenaplněném plánu na výstavbu plastiky nazvané Šest patronů Evropy, která měla stát na Uhlířském vrchu v Bruntále.

„Šlo o šestihran, na němž mělo stát šest postav, každá z jiné země Evropy: Cyril a Metoděj či Židovka, kterou utrápili nacisté v koncentráku," sdělil k zatím pouze plánovanému dílu autor myšlenky, který se rozhovořil o dětství, jež trávil do velké míry v ateliéru svého tatínka, a kde sbíral první řezbářské zkušenosti. Došlo i na vyprávění o jeho dělostřelecké současnosti. S manželkou Evou patří mezi C. K. dělostřelce Bruntál.

„Je to jen taková legrace. Já osobně žádný vztah k válečnictví nemám. Je to jen o zabíjení lidí. Mě osobně žádná válka nebere. Žádná," dodal závěrem besedy bruntálský řezbář.