Od pondělí 27. srpna mohou gurmáni a hledači netradičních zážitků navštívit romskou restauraci v Krnově, jejíž provoz majitelé tento týden slavnostně zahájili. Restaurace by měla být jediná svého druhu v kraji. „Rádi bychom představili Krnovanům i návštěvníkům Krnova romskou kuchyni. Doufám, že se tu bude našim zákazníkům líbit a naše romské speciality uvařené podle tradičních rodinných receptů jim budou chutnat,“ zahájil provoz restaurace její majitel Marian Holub.

Na slavnostní otevření připravil personál pod dohledem paní Holubové sváteční jídla Romů. „Je tu geržňa, což je sváteční polévka z krup a zelí. Dále tu jsou pirožky plněné bramborami či masem, halušky s brynzou i kuřecím masem nebo gója – opečené bramborové klobásky,“ lákala na ochutnávku všechny první návštěvníky restaurace Marie Salajová.

A nemusela mnoho pobízet, jídla byla chutná a návštěvníci nešetřili chválou. „Je to velmi dobré. Romské speciality už jsem jedla, ale je to dávno, stihla jsem zapomenout, jak jsou dobré,“ pochválila jídlo Květoslava Dolbová, která byla mezi prvními hosty. Do nově otevřené restaurace zavítal i místostarosta Krnova Bedřich Marek, který se netajil svou spokojeností. „Je tady moc příjemně, jídlo je velmi dobré. Myslím, že je to dobrý nápad, který může pomoci romské menšině i většinové společnosti. Přeji vám hodně štěstí a věřím, že tu brzy budete mít dostatek klientů,“ popřál manželům Holubovým Marek.

Romská restaurace je pravděpodobně jediná svého druhu v celém regionu. Po republice jich pak je jako šafránu. Krnovská restaurace Pod Cvilínem bude mít otevřeno každý den od 11 hodin do 22 hodin, v pátek a sobotu až do rána. „Nechceme ale z naší restaurace udělat nějakou nalívárnu. Chceme nabídnout příjemné posezení, kam se lidé budou rádi vracet. Protože důležité pro nás je, aby klient odcházel najezený a spokojený,“ řekl Marian Holub.

Recepty na romské speciality

Mariklja (pečivo)

Co potřebujeme: pro 2 osoby: 300g polo hrubé mouky, droždí, sůl, vodu, špetku cukru, 1 vejce, olej. Postup přípravy: Z droždí, cukru a trošky vody rozmícháme v hrnečku kvásek, necháme ho vzejít na teplém místě. Do misky dáme mouku, 1 vajíčko, špetku soli, kvásek. To vše rozmícháme a dolijeme vodou tak, aby těsto bylo středně tuhé (na válení). Propracujeme a rozválíme na 1 cm tloušťky. Hrníčkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka a smažíme na oleji dozlatova. Hotové mariklja jsou výborné namazané máslem a posypané cukrem nebo třeba se salámem. Nahrazují tak pečivo.

Salátová polévka

Co potřebujeme: pro 4 osoby: 1 hlávku salátu, 1 litr mléka, 4 brambory, 2 lžíce oleje, 2 cibule, hladkou mouku na jíšku, 2 lžíce másla, na zlepšení polévky trochu smetany, sůl, pepř, pár kapek citronové šťávy Postup přípravy: Hlávku salátu rozebereme na listy a dobře opláchneme. Na másle zpěníme cibuli, zasypeme moukou a připravíme jíšku. Zalijeme vodou a dobře povaříme. Doplníme salátovými listy. Necháme přejít varem a odstavíme. Můžeme přidat i smetanu, nakonec zakapeme citronem. Jako příloha jsou bezvadné vařené brambory polité osmaženou cibulí.

Gója (hlavní jídlo)

Co potřebujeme: pro 4 osoby: vepřová střeva, 2 kg brambor, 6 stroužků česneku, 3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránku Postup přípravy: Očistěné a nastrouhané brambory smícháme s moukou, přidáme protlačený česnek a ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Vznikne nám polořídké těsto, kterým naplníme dobře vypraná střeva. Vaříme asi 20 minut. Potom je na oleji opečeme.

Rezanky (příloha)

Co potřebujeme: pro 2 osoby: 300 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl Postup přípravy: Z mouky, vajec, soli a vody uděláme tužší těsto. Těsto vyválíme. Nařežeme je na proužky o šířce 5 cm. Pruhy skládáme po 3 na sebe, aby se neslepily, sypeme je moukou. Krájíme asi po centimetru, takže dostaneme jakoby fleky. Hodíme to do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou nahoru (3 až 4 minuty). Rezanky přidáváme jako těstoviny do polévky nebo se jedí samotné promíchané s roztaveným taveným sýrem osmaženým na cibulce.

Romský čaj (románo tcháyo)

Co potřebujeme: na konvičku čaje: 2 sáčky černého čaje, 2 broskve, 4 meruňky, 6 jahod, 10 kostek cukru Postup přípravy: Černý čaj vložte do konvice a zalijte jej vroucí vodou. Když je vyluhovaný, podávejte ho ve sklenicích s rozmačkanými broskvemi, meruňkami a jahodami. Když pak pijete, držte mezi zuby kostku cukru. Tip: Velice oblíbený je v současnosti tzv. magorák, kdy se nechá vyluhovat ještě více sáčků černého čaje a dost dlouho, i třeba 30 minut.