Památkově chráněná stavba musela být v roce 2019 kvůli špatnému technickému stavu pro návštěvníky uzavřena.

"Rozhledna prošla kompletní rekonstrukcí od základů až po výstupní věžičku, a to nejen zvenku, ale i uvnitř. Začalo se od zpevňování základů a prokotvení kamenného zdiva opěráků s dříkem rozhledny," řekl Jan Šrubař z odboru investic a správy majetku.

Stavební firma se pak podle něj musela vypořádat s dalšími problematickými místy, jako byly betonové římsy, venkovní přístupový ochoz včetně schodiště, balkon, ztužovací ocelové pásy, střecha, vnitřní schodiště a zejména vyhlídková terasa, jejíž zděné zábradlí s cimbuřím nebylo stabilní.

Romantická rozhledna na Cvilíně byla loni uzavřena kvůli havarijnímu stavu a narušené statice. Konečně se dočkala generální rekonstrukce.
Začíná velká oprava cvilínské rozhledny v Krnově. Stát bude deset milionů

Součástí stavby byla také úprava přístupové cesty, veřejné osvětlení a nasvětlení rozhledny, které ale zatím nefunguje. "Stane se tak pravděpodobně v září. Čekáme totiž na výměnu osvětlení sousedního kostela. Díky nové technologii pak bude možné u obou dominant nastavit dobu nasvícení na určitou dobu, čímž omezíme světelný smog," doplnil.

Dvacet osm metrů

Dvacet osm metrů vysoká rozhledna na Cvilíně byla postavena v letech 1902 až 1903 podle projektu architekta Ernsta Latzela z iniciativy Moravskoslezského horského spolku a za finanční podpory knížete Jana II. z Lichtenštejna.

Původně byla její horní část zakončena věžičkou s vřetenovým schodištěm, která umožňovala rozhled do okolí z místa o pět metrů vyššího, než je současná vyhlídková plocha. Věžička však výrazně narušovala statiku rozhledny, a proto se musela rozhledna snížit na současnou úroveň.

Vlevo Cvilín, vpravo Uhlířský vrch.
Velký souboj romantiky pro bruntálský okres! Vyhraje Cvilín nebo Uhlířský vrch?

Základnu rozhledny tvoří nepravidelný osmihran o maximálním průměru 7,9 metru a výšce 4,55 metru nad terénem. Tloušťka kamenného zdiva je 100 až 110 centimetrů.

Od výšky 4,55 metru je rozhledna prostorově provedena jako válcový dřík o vnějším průměru 4,66 metru do výšky 23,5 metru. Vnitřní část objektu tvoří dřevěné schodiště s podestami. Vstup na terasu umožňuje dřevěné vřetenové schodiště umístěné ve válcové věžičce.