Podle slov předsedy Spolku Přátelé Vrbenska Karla Michaluse je student Radek Fabian velmi obětavý pracant. Sám Radek doprovází svou aktivitu skromnými slovy: „Když na mě má někdo nějaký ten požadavek, sednu, sepíšu to a udělám, není problém. Vždycky dělám to, co mi určí."

Členem Spolku Přátelé Vrbenska se stal z vlastního zájmu. Jako vrbenský patriot se rád zúčastňuje společných příprav kulturních i společenských akcí spolku. „Jen co jsem přišel, dostal jsem jako symbol spolku zelené tričko a jelo se," usmíval se Radek Fabian.

Od té doby zažil se spolkem mnohé. V roce 2009 stavěl na Drakově s kolegy Františkem Orthem, Karlem Michalusem a Františkem Langerem malou repliku na ukázku tavby železa. Byl to on, kdo prosazoval cestovní pas Lapků z Drakova, i když jeho návrh po pár dnech zamítli. V pátek na schůzi mluvil předseda Michalus o pasech, v sobotu už Fabian zhotovil maketu.

Radek Fabian se s nadšením zapojil do tvorby loňské publikace Ohlédnutí za historií dávnou i nedávnou, která spatřila světlo světa na sklonku roku. Dohlížel v ní na správnost češtiny. „Jen jsem vypucoval gramatické nelogismy. U některých vět jsme se hádali i pět minut. Chvílemi jsem čekal, že mě vyhodí oknem, když mě obviňovali, že z češtiny dělám chemii. Jednou jsem musel napravit také historickou souvislost," pokračoval Fabian. To, když ze školy věděl, že daná osoba již sto let nežije, a v pramenech použitých pro publikaci se o ní hovořilo v daném roce jako o živé.

Navrhoval předat texty ke korektuře profesorce českého jazyka Janě Petlachové, která byla ochotná pomoci (na rozdíl od některých jiných), ale neměla čas, tak toho moc neopravila, a proto se obrátili na učitelku Vlastu Pařízkovou, které večer dal texty a druhý den mu je vracela a ptala se na další. „Hrozně ji to bavilo a říkala, že je škoda nezveřejnit některé z nich. To, když jsme na konci škrtali, protože jsme měli moc textu a málo volných stránek."

Napsal kapitolu „Sami o sobě". „K názvu mě inspiroval název našeho partnerského spolku Sami sobie Wilamowice," prozradil Fabian. Nejprve mu ale předseda Michalus řekl, že je moc krátká, tak ji rozepsal. Pak zase slyšel, že je moc dlouhá, a tak si to nakonec předseda napsal sám. „Jsem naučený vidět věci v souvislostech od profesorky Dagmar Zvědělíkové z našeho vrbenského gymnázia. To od ní jsem zvyklý dávat si věci a situace do souvislostí, protože kdo nevidí a nehledá souvislosti, tak se nadře," prozradil student.

Tyto i jiné znalosti vedou studenta k myšlence studovat historii, dějepis a občanskou nauku i na vysoké škole. Jako velký patriot by chtěl ve Vrbně pod Pradědem po vystudování učit na sportovním gymnáziu. „Když teď gymnázium sloučili s bruntálskými, rozhodl bych se spíše pro základní školu. Není mi to sloučení příliš po srsti. Město Vrbno pod Pradědem sloučením škol jen ztrácí na prestiži," prohlásil předseda studentského senátu.

Funkční období mu končí v září, a tak už se poohlíží po svém mladším nástupci. Pro své vrstevníky by mohl být Radek Fabian vzorem. Je vidět že má rád život i lidi. „K smrti nerad se nudím. To mě vede k tomu, pořád se něčeho účastnit, něco vymýšlet. Snad i ve svém věku jsem platným členem Spolku Přátelé Vrbenska i předsedou studentského senátu. Jak říkal Vlasta Burian: člověk za ta léta sem tam něco pochytí," uzavřel své vyprávění Fabian.

Čemu se věnuje Radek Fabian

Je předsedou studentského senátu vrbenského sportovního gymnázia, kde pořádal také přednášky pro kolegy studenty o regionální historii a natočil s nimi studentský film o regionu a jeho historii nazvaný Vrbno očima studentů.

Je členem Spolku Přátelé Vrbenska, předsedou Střeleckého klubu Vrbno pod Pradědem, dobrovolným bratrem místní skupiny Českého červeného kříže Vrbno pod Pradědem, amatérským fotografem, sbírá historické materiály zejména o Vrbně pod Pradědem a České republice.