V okrese Bruntál se zatím neobjevilo ohnisko ptačí chřipky, ale první případy už hlásí okres Opava z Velkých Hoštic a polská obec Równe, která leží jen pár kilometrů od Rusína a Slezských Rudoltic na Osoblažsku.

Hovězí z farmy v Jindřichově ve Slezsku není určeno pro obchodní řetězce. Farmářka Andy Franková ho rozváží přímo koncovým zákazníkům.
Z Ostravy do Jeseníků. Mezi dřevorubci farmářka z Jindřichova vydržela deset let

Polská média informovala už 8. března, že ptačí chřipku v Rownem potvrdila laboratoř v Puławách. Na Osoblažsku ale na rozdíl od Velkých Hoštic zatím žádné „pásmo dozoru“ ani "ochranné pásmo" dodnes nebylo stanoveno.

Případ ve Velkých Hošticích

V Hošticích se během víkendu potvrdilo ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže. Chovatel z Velkých Hoštic nahlásil krajské veterinární správě úhyn zhruba poloviny drůbeže. Choval na to kusů slepic, kohoutů, kuřat a pekingských kachen. Vyšetření odebraných vzorků v Národní referenční laboratoři pro ptačí chřipku ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5N8.

Autobusy z parkoviště Hvězda na Ovčárnu jsou vstupní branou do vrcholových partií Jeseníků.
Ostravu, Krnov a Jeseníky má propojit nová linka. Autobusy z Ovčárny nyní končí

V neděli byly zbývající kusy drůbeže usmrceny. Krajská veterinární správa vydala mapku s vyznačením ochranného pásma. V okolí Hoštic byla zavedena bezpečnostní opatření, která mají především zamezit průniku volně žijícího ptactva do chovů drůbeže.

Farma Równe leží přímo u hranic

Ve vesnici Równe, která leží na dohled od Osoblažska, v těchto dnech uhynulo 82 kusů drůbeže. Majitel o úhynu informoval polskou veterinární službu. Nyní odborníci kontrolují polské farmy v okolí, pro které virus ptačí chřipky představuje hrozbu. Ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky je na farmě, která leží hned vedle českých hranic.

V centru Krnova se hasiči a policisté prali s autem, které si plulo prostředkem řeky Opavy.
Jako z filmu Konec vodníků v Čechách. Hasiči v Krnově lovili auto z řeky Opavy

Polským médiím zástupce powiatové (okresní) veterinární správy v Hlubčicích sdělil, že expertíza vzorků už potvrdila podezření na ptačí chřipku. Polská veterinární služba kontroluje polské chovy do vzdálenosti deseti kilometrů.

V Polsku už bylo letos zjištěno 27 případů chřipky u volně žijících ptáků a 24 případů na drůbežářských farmách. Případ z Równeho je první letošní případ v Opolském vojvodství.

Zareagují čeští veterináři na Rowne?

Polští veterináři v okruhu tří kilometrů od místa výskytu ptačí chřipky vyhlásili takzvanou "infikovanou oblast" kolem ohniska. Kolem této kružnice s poloměrem tří kilometrů je ještě na polském území v okruhu 10 kilometrů stanovená „oblast ohrožená výskytem ptačí chřipky“.

V Česku veterináři používají termíny ochranné pásmo (menší kružnice) a pásmo dozoru (větší kružnice). V případě ohniska ve Velkých Hošticích zahrnuje ochranné pásmo také Chlebičov a Malé Hoštice.

Poznáte, které snímky z výstupu na Praděd vznikly v okrese Bruntál a které v okrese Šumperk?
POZOR! Znáte Jeseníky opravdu dobře? Podívejte se, opatření "odřízne" Praděd

„Pásmo dozoru“ zasahuje Bohučovice, Bolatice, Branku u Opavy, Budišovice, Dolní Benešov, Chabičov ve Slezsku, Smolkov, Hněvošice, Hrabyni, Chuchelnou, Chvalíkovice, Kobeřice ve Slezsku, Lhotu u Opavy, Mokré Lazce, Nové Sedlice, Oldřišov, Opavu, Kateřinky u Opavy, Kylešovice, Otice, Podvihov, Pustou Polom, Raduň, Slavkov u Opavy, Služovice, Suché Lazce, Štěpánkovice, Palhanec, Vávrovice, Vrbku u Opavy, Vršovice u Opavy, Zábřeh u Hlučína i Zlatníky u Opavy. V ochranném pásmu Státní veterinární správa například nařizuje obcím provést soupis všech chovatelů drůbeže, informovat veřejnost nebo zajistit nádoby na uhynulé ptáky. Chovatelům v ochranném pásmu nařizuje provádět dezinfekci, hlásit úhyny a zabránit styku drůbeže s volně žijícími ptáky.

V případě ohniska nákazy v polské obci Rowne by hypoteticky mělo být v "pásmu dozoru" téměř celé Osoblažsko. Polská média informovala už 8. března, že ptačí chřipku v Rownem oficiálně potvrdila laboratoř v Puławách. Na Osoblažsku ale na rozdíl od Velkých Hoštic zatím žádné „pásmo dozoru“ dosud nebylo stanoveno.