V těchto dnech, kdy se zkracují dny a posouvají hodiny, pociťuje řada lidí nepříjemné stavy. Říkají tomu podzimní deprese. „Se sychravým počasím a úbytkem světla má mnoho lidí pocity a stavy, o kterých se domnívají, že je zastihla deprese. Někdo hůře snáší i přechod na zimní čas. U většiny jde však naštěstí jen o špatnou náladu, což ale není deprese, a to musíme rozlišovat," uvádí vedoucí lékařka psychiatrické ambulance Dominika Procházková.

Přechodná skleslost, nebo nemoc?

V ambulanci již bylo podle ní provedeno více než 1500 vyšetření, včetně kontrol. „Mnohokrát se ale nejedná o klasickou depresi s jasnými kritérii, ale jenom o krátkodobou záležitost, kde určitě není potřeba zasahovat antidepresivní léčbou," upozorňuje lékařka. Rozlišit, zda se jedná o přechodnou podzimní skleslost, nebo o vážné deprese, je pro laika těžké. Pokud špatná nálada trvá více než dva týdny, člověk současně pociťuje ztrátu zájmů nebo potěšení při aktivitách, které jsou mu normálně příjemné, pokles energie, je více unavený, nesoustředěný, nerozhodný nebo váhavý či zpomalený, nechutná mu jídlo nebo špatně spí, měl by určitě vyhledat psychiatra.

Správně zvolená antidepresivní terapie v počátcích deprese dokáže zázraky. „Důležité je, aby si lidé uvědomili, že návštěva psychiatra není nic špatného, právě naopak," nabádá Procházková.

Zázemí a pomoc opavské psychiatrie

Ambulance krnovské nemocnice slouží pro všeobecnou psychiatrii a psychosomatickou medicínu. Zajišťuje také konzultační péči o hospitalizované pacienty se somatickými chorobami. „Výhodou je možnost spolupráce s blízkou Psychiatrickou nemocnicí v Opavě, nebo také s domovy důchodců, ústavy sociální péče a domy pro chráněné bydlení," připomněl ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

„Máme v péči hodně pacientů s psychotickým onemocněním. Pozoruji velký pokrok u laické veřejnosti. Lidé se přestali stydět a jakmile cítí problém u svého rodinného příslušníka nebo přítele, přijdou a zbytečně nečekají s léčbou u těchto závažných onemocnění," chválí doktorka Procházková.

Krnovská nemocnice pomáhá pacientům zvládat obtíže při onemocněních jako jsou například schizofrenie, poruchy nálady, obsese, fobie, psychické poruchy v důsledku onemocnění mozku (včetně demencí), mentální retardace a závislosti. Ambulance se také zabývá akutní reakcí na stres, poruchami přizpůsobení, poruchami spánku, neurotickými poruchami, či posttraumatickými stresovými poruchami. Ordinační hodiny jsou od pondělí do čtvrtka.