Značně vyděšeni jsou chováním bezohledných chovatelů bruntálští městští policisté i předseda bruntálské kynologické organizace. Psích nalezenců, jichž se zbavují nezodpovědní majitelé, bývá v bruntálských ulicích hned několik do měsíce. Aby ale někdo svého domácího mazlíčka odsoudil k trýznivé smrti, nad tím žasnou zkušení městští strážníci i předseda Základní kynologické organizace Bruntál.

„S případy, aby majitel psy přivázal za městem ke stromu, nechal je bez vody a potravy napospas divoké zvěři a třeba i větším psům, se opravdu setkáváme poprvé," řekl ředitel bruntálské městské policie Pavel Petr. Dva takové psy přivázané ke stromu objevil mladý pár při procházce lipovou alejí na Uhlířském vrchu v sobotu 17. srpna odpoledne.

Psi měli na krku kromě provazů i lístek s ručně psaným popisem obou psů, že se jedná o osmiletou fenku Kiki a pětiletou Princeznu, že mají rádi lidi a v obou případech se jedná o křížence. „Jen díky všímavým a nelhostejným lidem nemá tento smutný příběh nejhorší možný konec," uvedl ředitel Petr.

Strážníci feny přepravili do záchytného zařízení pro psy na třídě Práce a po týdnu skončili v opavském útulku. Do útulku v Opavě zavezl nebohá zvířata předseda bruntálské kynologické organizace Stanislav Vodička. „Přežili, ale nemuseli přežít. Přístup majitele psů byl vysoce nelidský a jeho jednání odsouzeníhodné. Bezdůvodné opuštění zvířete je týráním, kterým se bude zabývat příslušný správní orgán," konstatoval kynolog Stanislav Vodička.

Věděl majitel, že porušuje veterinární zákon? Ale hlavně, že de facto odsoudil své psy k smrti, když je nechal bez vody a potravy napospas divoké zvěři? „Bez žrádla by psi vydrželi déle, než bez vody, podobně jako lidé. Po takových třech dnech by už měli příznaky dehydratace. Odporné je na to jen pomyslet," konstatoval Vodička, jinak též dlouholetý bruntálský veterinář.

Nebyl to ojedinělý případ

.

Nebýt člověka, který procházel lesem u bruntálského Kozince ve směru na Milotice nad Opavou a náhodou zde našel psa, tak by tato fena křížence přivázaná ke stromu v bolestech pošla. foto: MP Bruntál

O jedenáct dnů později se udál u Bruntálu podobný, ještě ohavnější případ týrání psa. Náhodný chodec našel ve středu 28. srpna v lese u Kozince dalšího opuštěného psa. Tentokrát uvázaného za krk ke stromu v hustém lesním porostu. Jednalo se o fenu křížence. „Někteří majitelé psů jsou opravdu bezcitní. Psovi připravil v lese bolestivou smrt, nebýt náhodného chodce," sdělil ředitel bruntálských strážníků Petr.

Ředitel vyzývá takové, kteří si pořídili nezodpovědně psa nebo jakékoliv jiné zvíře, aby jej raději přivedli na služebnu městských policistů na bruntálské náměstí Míru, než aby ho nechali jen tak napospas osudu, pomalé a trýznivé smrti hladem a žízní.

S případem opuštěného a někde v lese přivázaného psa se setkává bruntálský veterinář Aleš Jurovic tak jednou za tři roky. „Jediné, jak tomuto nešvaru zabránit, je čipování. V tom případě by byl majitel znám," prohlásil veterinář Aleš Jurovic z Bruntálu.

Sám nemůže zdravé zvíře utratit. U přestárlých a nemocných jedinců to ale bývá celkem běžné, jde o desítky případů ročně. „Chovatelé si mohou vybrat pro zbavení se zvířete asanační ústav, například v Mankovicích. Z ústavu přijedou na jakoukoliv adresu kterýkoliv den v týdnu," navrhl řešení humánního usmrcení Jurovic. Doplnil, že mrtvé zvíře je bez problémů možné pohřbít například na zahradě. Není to v rozporu s předpisy.