Nadpraporčík a šéf bruntálských policejních psovodů Pavel Klohna slouží u policie už čtvrt století. V letošním Krajském přeboru služebních psů Moravskoslezského kraje zvítězili policisté Petr Haník se psem Gasem, druhé místo obsadil Pavel Klohna se psem Jegorem, oba z takzvané skupiny základních kynologických činností Bruntál.

V historicky prvním ročníku Mistrovství Moravy o Moravský pohár získal Petr Haník druhé místo, Pavel Klohna s novým psem skončil desátý. „Veškeré úspěchy, které jsme získali v přeborech služebních psů, vnímám jako úspěchy celé naší bruntálské skupiny. Tímto bych rád zdůraznil, že si práce svých kolegů – psovodů moc vážím a jsem na ně moc hrdý," poděkoval vedoucí bruntálských policejních psovodů Pavel Klohna.

Za pětadvacet let služby zažil Pavel Klohna řadu zajímavých případů. Asi nejvíc ho těší záchrana tříleté holčičky Sáry, která se ztratila na podzim 2006 v Mezině. Tehdy byl policistovi věrným druhem služební pes Yago, jeden z pěti jeho dosavadních psů. „Záchrannou akci mám v hlavě dodnes. Bylo už devět hodin večer, holčička nikde. Najednou leželo na louce něco bílého. Bylo to dítě," vzpomínal Pavel Klohna. Venku bylo minus pět stupňů Celsia a Sára ležela na studené zemi nahá.

Podchlazenou holčičku odvezli zdravotníci do krnovské nemocnice, kde vyvrátili podezření na možné zneužití.

Jak se to vlastně stalo, že se malá Sára ztratila? Starší sestra ji poslala – jak říkala – do začarovaného lesa, a Sára uposlechla. Ale ztratila se v polích u Meziny. Ne vždy má ale podobné dobrodružství tak šťastný konec. „Takové případy bych rozhodně nerad zmiňoval," posmutněl Klohna.

Ceny předal v dubnu bruntálským psovodům Petru Haníkovi se psem Gasem (první zprava) a Pavlu Klohnovi se psem Jegorem (druhý zprava) krajský policejní ředitel, plukovník magistr Tomáš Kužel.

Ceny předal v dubnu bruntálským psovodům Petru Haníkovi se psem Gasem (první zprava) a Pavlu Klohnovi se psem Jegorem (druhý zprava) krajský policejní ředitel, plukovník magistr Tomáš Kužel. foto: Policie ČR

Pes je při podobných zásazích pro policisty nadmíru cenným pomocníkem. S policistou musí tvořit dobře sehranou dvojici a pro výjezdy musí být perfektně vycvičený. „S tím je spojena spousta každodenní práce. Při zásahu se psem tvořím dvojku, v níž jeden druhému pomůže," sdělil Klohna.

Současný pes Jegor je již jeho pátým psem v kariéře. Předtím vycvičil Chala, Brita, Sorryho a Yaga. O Yaga ve výslužbě se stará Pavel Klohna v soukromí dodnes. Yago je sice už hluchý, ale netrpí žádnými bolestmi, dožívá v pohodlí podobném tomu, jako měl legendární kůň Železník, několikanásobný vítěz Velké pardubické. Ten dožil ve stájích u Malé Morávky.

Málokdo asi ví, že si policejní psovodi z Bruntálu berou po službě své psy domů. „Policista je se psem čtyřiadvacet hodin. Je to mnohem lepší kvůli citovému vztahu mezi psovodem a psem," konstatoval policista.

K psovi tak může kdykoliv kvůli výcviku, sám zvíře krmí a ví, že mu hned tak někdo neublíží. Pro policejní psovody platí více než pro jiné lidi, že jim musí být práce koníčkem. „Bez toho by to nešlo. Pes je živý tvor, se kterým musím neustále počítat jako s přítelem. Nemohu si sednout za stůl, a jenom papírovat. Neustále myslím na venčení i krmení psa, je to jako s dítětem. Pokud bych si ale měl znovu vybrat, jaké profesi se věnovat, byl by to opět policejní psovod," dodal Pavel Klohna.