Provozovatelé lyžařských areálů v týdnu díky ochlazení naplno spustili sněžná děla a první vleky se o víkendu rozjely například v Branné na Šumpersku či v areálu Ski Aréně na Bruntálsku. V následujících týdnech by se postupně měla přidávat další zimní střediska.

„O víkendu u nás panovalo nádherné slunečné a mrazivé počasí. Návštěvnost za sobotu a neděli odhaduji na několik stovek lidí, což je slušné," řekl včera provozovatel lyžařského areálu v Branné Rostislav Procházka.

Sněhová děla se zde znovu rozjela na začátku týdne, na sjezdovce nyní leží v průměru třicet centimetrů sněhu. Branná už sezonu zahájila v polovině listopadu. Kvůli oteplení však musela provoz uzavřít. Provozovatelům nyní kromě technického sněhu pomohl i čerstvě napadaný přírodní sníh.

Až o několik týdnů dříve než loni otevřeli o víkendu první sjezdovku také ve Ski Aréně Karlov. I tam přispěl k vytvoření zimních podmínek nedávný mráz a nyní i přírodní sníh. Na Ovčárně v Jeseníkách leží zhruba čtvrt metru sněhu a tamní sjezdovky jsou zatím zavřené. V okolí se ale o víkendu proháněli běžkaři, kteří vyrazili na oblíbené trasy na Praděd či na Švýcárnu.

Sněžná děla spustila díky velkému ochlazení od začátku týdne také ostatní jesenická střediska, se zahájením provozu však zatím nepospíchají. Podle provozovatelů je nejdůležitější především to, aby byly sjezdovky připraveny na Vánoce, které pro ně znamenají podstatnou část tržeb.