Děti, rodiče i pedagogové mají za sebou první školní den. V ulicích bylo vidět děti, které šly první den do školy ve společenském oblečení a se slavnostní náladou. Pro prvňáčky a jejich rodiče připravili pedagogové ve školách společné uvítání.

V Základní škole na Janáčkově náměstí v Krnově začínal pro prvňáčky první školní den v 9 hodin. Základní škola otevírá v tomto školním roce tři první třídy.

Fotky na památku

Před školou se před 9. hodinou shromažďují rodiče s dětmi. Rodiče mají v rukou fotoaparáty, mobily nebo kamery.

Na některých dětech je vidět nejistota. Ten dlouho očekávaný první školní den je tady! Alexandra Pisková a Tereza Kateřina Zbiňovcová se do školy těší, oblékly hezké šaty a jsou rády, že budou spolu v jedné třídě, v 1.C. Před školou se potkali také Adam Klimenko s Kubou Bedaněm. Ti budou spolu chodit do 1.B.

Rozdělení do tříd

A může se jít dovnitř. Všechny tři první třídy jsou vedle sebe v prvním patře, na dveřích visí seznamy, není problém najít, kdo kam patří.

V 1.C vítá děti a jejich rodiče kromě paní učitelky také ředitel školy Karel Handlíř. „Těším se, že budeme spolupracovat a když bude potřeba něco vyřešit, tak to společně vyřešíme," usmívá se ředitel. Děti si prohlížejí na lavicích dárky omalovánky, pastelky, krabičky s ovocem, jsou zatím ostýchavé a na nic nesahají.

Pasování prvňáčků

Třídní učitelka Iva Hoferková má pro děti připraveno pasování. Vyvolává žáčky jménem, každé dítě absolvuje svou první cestu k tabuli. Ne každý si to dokáže užít. Na jedné z holčiček je vidět, že musí sebrat hodně odvahy, aby před třídou plnou dětí a rodičů vystoupila. Ale zvládne to.

Pasuje se velkou pastelkou, paní učitelka připne každému dítěti stužku, pan ředitel podá ruku.

Mamince prvňačky Gábinky Domanské se zahájení líbí. „Líbí se mi to. Nemám s čím srovnávat, nevím, jak to dělají jinde, ale je to hezké," říká paní Domanská. Gábinka je její prvorozená dcera, doma mají malé miminko. „Dnes se o něho stará tatínek, musel si to zařídit, jsem ráda, že mohu být u toho, když jde dcera do první třídy," usmívá se spokojená maminka.

Gábinka už nějaké spolužáky ve třídě zná z mateřské školy. Z jejich školky v Gorkého ulici nastoupilo do 1. C základní školy na Janáčkově náměstí pět dětí.

Jedna stužka zůstala na stole. „Vy už všichni stužku máte, komu asi patří ta poslední?" ptá se pan ředitel. „Paní učitelce," nevydrží nenapovídat jeden ze starších sourozenců, který stojí ve třídě s rodiči, protože jeho zahájení už skončilo. Jeden z žáčků jde dopředu a tentokrát si vymění role. Položením obří pastelky na rameno pasuje paní učitelku Ivu Hoferkovou na třídní 1. C.

„A co myslíte, že se spolu budeme učit?" ptá se paní učitelka třídy. „Číst, psát, plavat," zazní odpovědi. „Ano, a budeme se také učit zpívat, malovat, vyrábět různé věci, cvičit… Určitě už máte doma připravené aktovky," doplní Iva Hoferková „Já už mám i krabičku na svačinku," pochlubí se spontánně jeden chlapců. Rodiče se zasmějí. „To hlavně, to je důležité," ozve se z jejich řad.

Slavnostní zahájení pokračuje, rodiče dostanou informace od paní družinářky, děti si vybarvují omalovánku. Všichni se snaží a mají obrázky moc pěkné. Potom děti zpívají a přednáší básničky. Děti, rodiče, paní učitelka i pan ředitel mohou odcházet s pocitem, že první školní den zvládli na jedničku. Jen tak dále.

Gabriela Mathiasová