Bruntálská střední průmyslová škola a obchodní akademie je dosud stoprocentně úspěšná v získávání dotací pro své projekty.

To platí také pro nově vznikající laboratoř virtuální reality za více než čtyři miliony korun, získané na sklonku září z Evropy. Učebna vznikne ze stávající strojní dílny v Kavalcově ulici. Co taková laboratoř ale obnáší, co si pod záhadným pojmem virtuální realita na bruntálské střední škole vlastně představit?

Ocitnou se jako v seriálu

Virtuální laboratoř škola vybaví 3D projekcí. Podobnou technologii využívají i v bruntálském kině Centrum v Jesenické ulici pro sledování trojrozměrných filmů. „U nás ve škole to bude s tím rozdílem, že děj, který sledují studenti na projektoru, ovládá v reálném čase vyučující," řekl k novince pedagog a projektový manažer bruntálské školy Jan Meca.

Byl to právě on, kdo byl u zrodu projektu, a jemuž se podařilo na novinku sehnat peníze. Aby si čtenáři Deníku moderní technologii dokázali lépe představit a pochopili, jaké bude její využití ve škole, Jan Meca ji srovnal s francouzským vzdělávacím kresleným seriálem z roku 1986 s názvem Byl jednou jeden život.

Snahou tvůrců tohoto seriálu bylo přístupnou formou zprostředkovat divákům stavbu a funkce jednotlivých částí lidského těla. Postavičky seriálu procházely lidským tělem například ve formě červených a bílých krvinek či plazmy nebo krevních destiček.

Vše prozkoumají i zevnitř

A tak nějak podobně to bude též ve virtuální učebně bruntálské průmyslovky. Systém umožní studenty pomyslně zmenšit, aby se mohli podívat do útrob jakéhokoliv technického zařízení, i do toho nejsložitějšího.

„Svět ve 3D technologii studenty jakoby obklopí, stanou se na chvíli jeho součástí," uvedl Jan Meca s dodatkem, že podobné učebny jsou v zemi zatím jenom dvě a to v Náchodě a druhá v Novovysočanské ulici v Praze. Obě se podle prozatímních zjištění těší veliké oblibě studentů.

Průkopnická metoda

„Jsme průkopníky v tom, že si na rozdíl od tamních škol hodláme tvořit vlastní virtuální výukové modely pro specifické technické oblasti, tedy 3D modely vytvoří přímo zaměstnanci naší školy. V tomto jsme úplně první v celé České republice," ujistil Meca.

Studenti průmyslovky budou mít výhodu, že se podívají třeba do motoru vozidel nebo jiných zařízení a poznají tak jakoby na vlastní kůži princip jejich fungování. Zavedením ojedinělé novinky si škola slibuje zatraktivnění výuky.

Důležitá je motivace

Vůbec nejtěžší je prý totiž v dnešní době mladé lidi ke studiu nadchnout a zaujmout je. „To je v současnosti ve školství základ. Upoutat pozornost. Moderní technologie, k tomu zážitková forma výuky jsou v současnosti naprostou nutností. Snad každý dnes využívá v soukromí spoustu elektroniky. I nám jde o to, aby byla ta naše výuka záživnější a přitažlivější," dodal Meca.

Trojrozměrných modelů, do nichž mohou studenti virtuálně vstupovat a studovat je, má škola k dispozici hned několik.