Jedná se o ochranu území, ve kterém je povodněmi ohroženo asi šest tisíc obyvatel, takže na ochranu jednoho člověka stát hodlá vynaložit přes jeden milion korun.

Starosta Brantic Vladimír Dofek připomenul, že nejde jen o ochranu obyvatelstva, ale o zhodnocení pozemků kolem řeky:

„Měli jsme v Branticích hodně pozemků v aktivní zóně rozlivu. Protože Povodí Odry nechalo udělat projekt na snižování protipovodňových rizik, dnes už to, co dřív bylo v aktivní zóně, je mimo záplavovou zónu. To znamená, že už tam v Branticích mohou lidé za určitých podmínek stavět domy,“ vysvětlil ekonomický přínos protipovodňové ochrany starosta Dofek.

Problém je v tom, že součástí této investice je i nádrž Nové Heřminovy.

Ministr zemědělství  Jiří Milek přijel do Zátoru seznámit se s plánovanou přehradou. K petici občanů Nových Heřminov se ministr vyjádřil zdrženlivě, protože se s problematikou přehrady teprve seznamuje.
Přehrada Heřminovy po deseti letech

Starostka Krnova Jana Koukolová Petrová nejdřív zavzpomínala, jak za povodní v roce 1997 pracovala v krizovém štábu krnovské nemocnice a pak popsala jednu aktuální událost.

Starosta Nových Heřminov Ludvík Drobný zopakoval, že obec trvá na porovnání přehrady s protipovodňovou koncepcí bez přehrady. Bezpřehradovou ochranu realizuje například Olomouc.Zdroj: Deník / František KubaStarosta Nových Heřminov Ludvík Drobný zopakoval, že obec trvá na porovnání přehrady s protipovodňovou koncepcí bez přehrady. Bezpřehradovou ochranu realizuje například Olomouc.Autor: Deník / František Kuba

„Před dvěma týdny během hodinového deště byla v Krnově spláchnutá Chářovská ulice a bylo postiženo i Sídliště pod Cvilínem, kde nám lidé volali, že mají vytopené sklepy. Pokud je prokázáno, že by tato přehrada mohla zamezit škodám v Krnově, vedení města jednomyslně podporuje stavbu přehrady Nové Heřminovy,“ uvedla starostka Krnova, která se narozdíl od primátora Opavy Radima Křupaly nikdy nevypravila do Nových Heřminov zjišťovat, co místním na projektu přehrady vlastně vadí.

Primátor Opavy se do Nových Heřminov vydal loni v listopadu.

„Nechal jsem se provést obcí a poslechl jsem si argumenty pana starosty jak to vidí on. Chápu, že my starostové opravdu nevíme, jestli to zvolené řešení je úplně správné. Nejsme soudci, kteří by mohli rozhodnout, zda ta přehrada bude fungovat nebo ne. Musíme jen očekávat, že Povodí Odry ví, co dělá. Byl to historický posun, když se ustoupilo od velké varianty a došlo se k menší přehradě, která hodně zachová Nové Heřminovy,“ uvedl primátor Křupala a vysvětlil, proč město Opava tak pečlivě sleduje přípravy protipovodňových opatření na řece Opavě.

Starosta Nových Heřminov Ludvík Drobný zopakoval, že obec trvá na porovnání přehrady s protipovodňovou koncepcí bez přehrady. Bezpřehradovou ochranu realizuje například Olomouc.Zdroj: Deník / František Kuba

„Rozlivová oblast řeky, která je dnes vymezená v Opavě, nám v rámci stavebního řízení a územního plánování výrazně omezuje předpoklady pro rozvoj. Proto očekáváme realizaci takových protipovodňových opatření, které nám umožní se rozvíjet. Proto vítáme, že Povodí Odry chce v co nejkratší době realizovat opatření, která považuje za správná,“ doplnil Křupala.

Občané Vávrovic podobně jako Nové Heřminovy odmítli prodat své pozemky Povodí Odry pro realizaci protipovodňových opatření, které je měly ochránit před stoletou povodní. Spoléhají na to, že je ochrání heřminovská přehrada.

Vizualizace hráze přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku.
Heřminovy odmítly nabídku jednat s ministry v režii kraje a Povodí Odry
Ladislav Daříček z Českého zahrádkářského svazu informoval krnovské zahrádkáře z osady Zlatá Opavice, jaké změny je letos čekají v sousedství velkého staveniště.
Jak obchvat mění styl zahradničení