Není bez zajímavosti pozorovat v průběhu novodobých dějin proměny náměstí Míru v Bruntále. Na historických fotografiích z archivu amatérského historika Josefa Cepka je vidět, ve kterém domě byl ten který obchod, obvykle už dnes neexistující.

Kdo z pamětníků si například vzpomene, že pod dnešním sídlem městské policie, a dřívějším městským úřadem byl krámek Šicí stroje, a hned vedle něj byl obchod s názvem Potřeby pro drobnou domácí údržbu. Snímky ukazují, jak vypadala okolo roku 1980 drogerie, cukrárna, železářství, prodejna ovoce a zeleniny nebo Státní pojišťovna.

„Někteří vtipálci rádi z nápisu Ovoce zelenina odstraňovali ve druhé slově písmeno e-. Tím nápis získával úplně jiný smysl," řekl Josef Cepek.

.

Zajímavá je historie rohové budovy, na níž se skvěl za bývalého režimu nápis Partiová obuv. „Prodávali tam použitou obuv, takový aušus nebo sekáč," zavzpomínal Cepek. A připomněl, že nyní se shodou okolností prodávají boty hned vedle. „Dnes tam vietnamští prodejci nabízejí obuv a oblečení podobné kvality, čili lze v tom shledat určité pokračování tradice," uvažoval Cepek.

.

Na místě Poštovní novinové služby pod Gabrielovým domem, provozované dříve poštou, je dnes trafika. „V dnešní době, kdy lidé příliš nečtou, je zajímavé pozorovat frontu na knihy. Fronty stály i u výběrové prodejny Eso, v níž prodávali zboží, které jinde nebylo k mání. I když bylo dražší, nakupující nepotřebovali zvláštní poukázky, bony, jako to bývalo zvykem v prodejnách Tuzex," doplnil vzpomínku Cepek.

Do prodejny knihy, byla na místě dnešních potravin U Šandů, každý čtvrtek přiváželi do Bruntálu knižní novinky. Prodejna Eso naproti hotelu Hruška na ulici Svatopluka Čecha. Eso v legraci lidé za komunistů nazývali prodejnou pro Ekonomicky silné obyvatel.

.

Každý čtvrtek stáli čtenáři frontu na knižní novinky. Foto: Archiv Josefa Cepka