Zájemci se mohou zúčastnit besed a přednášek, zajít na výstavy, prohlédnout si třeba expozici mlýnského náhonu nebo podzemní kryt v zámecké zahradě. „Největším tahákem nikoliv dne, ale celého týdne zajímavých událostí bude bezesporu vystavení originálu Uničovské listiny přímo v Bruntále," informoval mluvčí města Jiří Ondrášek.

První písemná zpráva o Bruntálu jako městě je právě v Uničovské listině, privilegiu krále Přemysla Otakara I. Z ní vyplývá, že Bruntál byl městem s magdeburským právem již v roce 1213, a tudíž nejpozději v tomto roce vznikl. „Není známo, že by v té době užívalo obdobná práva jiné město v českých zemích, z čehož lze usuzovat, že Bruntál je z hlediska institucionálního nejstarším městem na území nynější České republiky," zdůraznil Ondrášek.

Město bude mít originál Uničovské listiny zapůjčen od olomoucké pobočky Zemského archivu Opava. Vzácná archiválie bude v Bruntále k vidění od pátku 19. do neděle 21. dubna v městské historické expozici na náměstí Míru. Projekt Výlety do minulosti ale začíná už v pondělí 15. dubna. V Městské knihovně v Bruntále mohou lidé besedovat s kronikářem Josefem Cepkem o knize Příběh nejstaršího města. Cepek je spoluautorem této publikace o Bruntále.

V úterý 16. dubna rovněž v 17 hodin bude mít tato kniha křest na zámku v Bruntále, a to na vernisáži výstavy Zámek Bruntál ve fotografiích. Ve středu se pak mimořádně veřejnosti otevře podzemní kryt v zámecké zahradě. Už nyní je také k vidění výstava bruntálského rodáka Viktora Proniho, a to v Gabrielově domě na náměstí Míru vždy v úterý až pátek od 14 do 16 hodin, v sobotu od 9 do 12 hodin. Vchod je vedle hlavního vstupu do budovy pošty.