Netopýři už nezimují jen v jeskyních a v dutinách stromů. Některé druhy si na sídlištích oblíbily větrací šachty a štěrbiny mezi panely. Může to potvrdit i obyvatelka krnovského Sídliště pod Cvilínem, která o víkendu našla netopýra na parapetu okna.

„Protože nevěděla, co s ním má dělat, obrátila se na městskou policii. Strážníci zvířátko přesunuli do papírové krabičky a předali pracovníkovi Střediska ekologické výchovy (SEV). Ten netopýra, jehož patrně něco vyrušilo ze zimního spánku, převezl na dokrmení a přezimování do záchranné stanice,“ popsala případ mluvčí krnovské radnice Dita Círová. Podle pracovníka SEV Martina Bodešínského by netopýr bez odborné pomoci brzy zahynul.

„V přírodě mohou netopýry ze zimního spánku probudit výkyvy počasí, ale na sídlišti je běžné i vyrušení člověkem. Netopýři spotřebují obrovské množství energie, a když ji nemůžou doplnit uloveným hmyzem, rychle uhynou hladem a vyčerpáním. Může se stát, že probuzený netopýr dokáže znovu zazimovat, ale vzhledem ke ztrátě energie je pravděpodobnější, že uhyne. Proto všechny netopýry probuzené ze zimního spánku směřuji buď na chiropterologa Správy Chráněné krajinné oblasti CHKO Jeseníky Dušana Dluhonského, nebo do Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích,“ uvedl Bodešínský s tím, že probuzený netopýr z krnovského sídliště putoval do Bartošovic, kde mu po zbytek zimy zajistí klidový režim a potravu.

Jednalo se o netopýra rezavého, se kterým se na sídlištích setkáváme nejčastěji. V České republice je evidováno 27 druhů netopýrů. Málokdo zná netopýry tak dobře jako zoolog a chiropterolog CHKO Jeseníky Dušan Dluhonský, který o nich nedávno přednášel také v Krnově.

Z jeho pohledu jsou Jeseníky unikátní, protože zde v opuštěných štolách byla nalezena zimoviště netopýrů celoevropského významu. K nejvzácnějším a k nejmenším českým netopýrům patří netopýr Brandtův, který se vyskytuje jen v hornatých lesnatých oblastech. Tento netopýří „prcek“ má největší známé zimní kolonie nedaleko Malé Morávky. V Jeseníkách se vyskytuje patnáct druhů netopýrů.

Ilustrační foto.
Složili zkoušky z myslivosti, ale lovili zvěř i metodami pytláků