Město Bruntál chtělo rozšířit služby ve wellness centru a udělat je ještě zajímavějším pro obyvatele i turisty. Nechalo si před dvěma lety udělat studii proveditelnosti a architektonickou studii přístavby zařízení o saunový svět. Tenhle záměr vypadal velice slibně, i cena okolo třiceti milionů byla pro město snesitelná. Pokračovalo se v projektové dokumentaci, dostavba měla být hotova v roce 2020.

Po upřesnění nákladů se ale nyní podle projektové dokumentace došlo k číslu přes sedmdesát milionů korun. V úterý 17. září byla před bruntálskými zastupiteli otázka, co se záměrem dál.

Dětský karneval v Leskovci nad Moravicí připomíná několik fotografií v obecní kronice. Karneval proběhl 4. března 1973 a zachycuje děti v nejrůznějších kostýmech. Občerstvení nachystaly maminky a kochaly se pohledem na to, jak to dětem v maskách a kostýme
SERIÁL DENÍKU: Jak jsme žili. Podívejte se na historické snímky z Leskovce

„Je to mimo finanční realitu našeho města,“ konstatoval radní Jan Meca. Podle něj by se snad dalo uvažovat o nějaké menší skromnější podobě saunového světa spojeného s výstavbou výukového bazénu. Do stavby výukového bazénu se město původně chtělo pustit po vybudování saunového světa. Spojením obou projektů by se dalo něco ušetřit.

„Pokud se něco ve městě v poslední době povedlo, tak je to wellness centrum. Stálo by za to upřednostnit výukový bazén před saunovým světem,“ navrhoval zastupitel a učitel Karel Mašlík, podle něj je to důležitější pro výuku plavání bruntálských dětí.

Ilustrační foto
Kam za fotbalem o víkendu 20. - 22. září

Výstavbu saunového světa v nějaké okleštěné zredukované podobě nedoporučuje zastupitel Miloslav Petrů. „Saunový svět a myšlenka saunového světa je vynikajícím projektem a může pozvednout město o úroveň výše,“ řekl Petrů. Toho by se podle něj nějakou skromnou podobou saunového světa nedosáhlo.

Otázkou je, proč je nyní odhad ceny více než dvojnásobný. Od původního odhadu stouply ceny stavebních prací, nebyla původně započítána trafostanice a další práce, ale přesto se zastupitelům tak enormní zdražení nezdá. Proto také nakonec odložili rozhodnutí o tom, jak dál se záměrem výstavby saunového světa. Do příštího zasedání si chtějí nechat udělat analýzu nákladů. Už nyní město do plánů na vybudování saunového světa investovalo 2,25 milionu korun.

Hedva Šumperk na historickém snímku
Mimořádná akce Hedvy Šumperk: Poslední den

Projekt saunového světa počítal s rozšíření stávajícího wellness centra o dvě finské sauny, aromatickou saunu, biosaunu, solnou saunu, tzv. kneipův chodník, ochlazovací sprchy s bazénkem a ochlazovací prostor. V nové přístavbě měla být zřízena i šatna, nápojový bar a prostor pro masáže. Počítalo se s vytvoření nejméně čtyř nových pracovních míst, čekal se rozvoj cestovního ruchu v regionu.

Podle původního odhadu finančních nákladů na výstavbu a provoz saunového světa se počítalo s návratností investice za devatenáct let. Wellness centrum Bruntál vzniklo rekonstrukcí někdejšího krytého bazénu, provoz zahájilo v dubnu 2010.

Návštěva expozic o textilnictví v rýmařovské Hedvě je pro výletníky zážitek.
Dokáže textilnictví zaujmout? Hedva Rýmařov ví, jak na to

Město Bruntál na to získalo dotaci z fondů EU ve výši čtyřiceti procent celkových nákladů, bezmála šedesát milionů korun. Celkové náklady tehdy dosáhly přibližně sto čtyřiceti milionů korun. Nyní město s dotacemi na výstavbu saunového světa nepočítalo, nepodařilo se najít žádný dotační titul.