Život v totalitě? Tresty za jiný názor? To si dnes mladí lidé neumí moc dobře představit. Přesto by tuto část naší historie měli znát.

V těchto dnech jim atmosféru socialismu připomíná projekt Příběhy bezpráví měsíc filmu na školách. Filmové projekce a besedy s pamětníky, historiky i filmaři se konají na více než čtyřech stovkách českých základních a středních škol již potřinácté.

„V letošním ročníku chceme žákům a studentům připomenout, že v moderní československé historii existuje nejen útlak, ale i nepřerušená tradice vzdoru. Jistě, statečných a odhodlaných lidí nebylo moc jenže to je jen další důvod, abychom jim věnovali pozornost a projevili úctu.

I díky nim žijeme v demokratické zemi,“ vysvětlil Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách ze společnosti Člověk v tísni.

Mezi zapojenými školami jsou také ty z bruntálského okresu Gymnázium a Střední odborná škola Rýmařov, Gymnázium Krnov a Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola v Krnově.

Na krnovském gymnáziu bude ve středu besedovat se studenty krnovský historik Vladimír Blucha, na pedagogické a zdravotnické škole se v pátek podívají na film Meze. Film je ztvárněním příběhu Jana Sedláčka, který dlouho odolával vstupu do JZD a pomáhal s šířením Charty 77.

Z opavských škol se do Příběhů bezpráví zapojila například Střední škola stavební, kam mezi studenty přijde v pátek 24. listopadu besedovat opavský chartista Ivo Mludek.

Příběh Františka Wiendla, který po komunistickém převratu převáděl lidi přes hranice, ve středu zhlédnou žáci a pedagogové na Základní škole Opava, Havlíčkova 1. S žáky pak bude besedovat předseda opavské pobočky Konfederace politických věznů Antonín Zelenka, jehož příběh se částečně kryje s osudy Františka Wiendla.

Antonín Zelenka také strávil několik let v jáchymovských uranových dolech a dokonce byl jedním z těch, kteří budovali tábor Eliáš. Se studenty a žáky beseduje již více než dvacet let.

V Opavě se do projektu Příběhy bezpráví zapojily také Slezské gymnázium, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická a Základní škola Opava, Šrámkova.