Masopustní průvod, to jsou především pestrobarevné masky a dávné lidové zvyky. Vyrazily od Bruntálu a procházely obcí, aby se při zastávkách u domků nechaly počastovat pálenkou a domácími koláčky. „Koláčová kontrola," zastavovala automobily projíždějící obcí učitelka místní mateřské školy Andrea Kodedová se svým masopustním doprovodem. A už to jelo.

Díky policii byl Smrťák bez práce

První dům, který masopustní průvod navštívil, patřil Zbyňkovi a Ivaně Špičákovým. Sotva zde padly první panáky, hned se zvesela tancovalo za doprovodu lidové hudby. V kostýmech Berušky a Motýla šly z tohoto domu dvě malé slečny, které patřily k nejmladším účastníkům staroměstského masopustu.

Kateřina Špičáková a Klárka Šrubařová si letošní masopust opravdu užily. Za Smrťáka s kosou se převlékl a namaloval Ruda Červenka.

„Jestli budou dnes nějaké oběti? Záleží na okolnostech. Jezdí tu mnoho aut a možná potkáme i nějakého toho bezohledného řidiče, který nepřizpůsobí rychlost průvodu," usmíval se Červenka. Nakonec ale práce Smrťák příliš mnoho neměl, protože na bezpečnost provozu během masopustu dohlédli bruntálští dopravní policisté.

Petr Kovář se podobně jako v předchozích letech proměnil v kominíka: „Nosím štěstí. To bych byl přece špatný kominík, kdybych štěstí nenosil. Co jiného bych měl nosit, jenom to štěstí, snad ještě kousek toho zdraví."

Jeho manželka Maruška rozdávala buchty. Jde o vyhlášenou pekařku, která zvítězila v jednom z předchozích ročníků další akce v obci, kterou je letní Buchtobraní, soutěž o nejlepší pekařku.

Sněhurka je mužem

Sněhurka dovedla do průvodu svých sedm trpaslíků. Zajímavé bylo, že šlo o muže. „Protože jsem z kluků nejhezčí, jsem tu za Sněhurku. I prsa mám, sáhněte si," konstatovala Sněhurka, v reálu Pavel Hanuš z Nové Vésky. Sáhnutí na umělá prsa vzápětí využil Roman Stuchlík, jeden z trpaslíků v jejím v doprovodu.

„My jdeme za čarodějnice. Byla jsem tu už vloni. Kostýmek mi udělala teta, ale ten klobouk už jsem měla," uvedla jedna z menších účastnic masopustu Bára Matějková z Bruntálu. Další bruntálskou čarodějnici ztvárnila kamarádka Veronika Dudová. Této doporučili čarodějnický kostým maminka s tatínkem.

Nechyběla rodina Ivánkova: otec Pavel s pončem přes rameno a nezbytným fotoaparátem, maminka Leona jako selka vyšší třídy s noblesním kloboukem a dcera Lucie jako tygr.

Důkladné přípravy

Hodinu a půl dlouhou trasu okolo hlavní silnice na Vrbno pod Pradědem zakončil průvod na hřišti, kde už od dopoledne chystal pohoštění tým místního řezníka Jaromíra Kolomého. „Už dvě hodiny před polednem jsme začali. Jak přijdou, můžou ochutnat naše speciality. Jitrničky letos nebudou, vloni nám při mínus třinácti stupních pomrzly. Grilujeme, dělá se kýta, kotel je plný masa," řekl u vonících dobrot řezník Kolomý.

V průvodu nechyběl starosta obce Richard Šanda s manželkou Hankou. „Tradici masopustu u nás založilo sdružení maminek Korálky ve spolupráci s obcí. Chtěli jsme obnovit dávné zvyky a navázat na staré dobré časy, kdy se lidé na vesnici opravdu věnovali jeden druhému a společně se uměli pobavit a zasmát. To nás stmeluje," konstatoval bývalý starosta a dnes místostarosta Antonín Směšný.