„Minulý rok na podzim patřila ortopedie mezi první oddělení, která jsme nechali proměnit v covidovou jednotku. Letos jsme naopak zvolili opačnou strategii. Po plicním oddělení (interní JIP, ARO) jsme uzavřeli lůžkovou rehabilitaci. Ortopedii jsme se snažili udržet co nejdéle, aby se neprodlužovala čekací doba na výměnu kloubů, která se kvůli loňskému omezení operativy protáhla z osmi na dvacet měsíců,“ vysvětloval ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec.

Vánoční výzdoba v Krnově. Ilustrační foto.
Tak už i Krnov. Oplocené náměstí a advent jen pro očkované? Město řeklo rázné NE

Bohužel, situace je natolik vážná, že potřebujeme další lůžka a k nim personál. Z toho důvodu jsme plánované ortopedické i chirurgické výkony zastavili,“ informoval ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec, který počítá s tím, že nemocnice bude i v nadcházejícím období poskytovat akutní péči a v chodu udrží také většinu ambulancí.

Doporučujeme třetí dávku

V současné době k 25. listopadu 2021 je v krnovské nemocnici hospitalizováno už 77 pacientů s Covid-19. Z toho osm z nich je v kritickém stavu. Ve většině případů se jedná o neočkované pacienty. „V posledních týdnech se zvyšuje počet covidových pacientů přibližně o deset týdně. Řadu pacientů jsme již propustili do domácího ošetřování. Někteří bohužel neměli to štěstí a souboj s nemocí přes veškerou péči prohráli,“ konstatoval ředitel krnovské nemocnice.

Pacient s covidem. Ilustrační foto.
Nová česká data: Očkování opravdu funguje. A vyplatí se v každém věku

Loni v průběhu celého podzimu onemocnělo covidem v krnovské nemocnici okolo tří stovek zaměstnanců. Aktuálně nemocnice registruje na tři desítky nakažených zaměstnanců. „V drtivé většině jde o neočkované kolegy. Ale víme o zdravotnících, kteří již covid prodělávají podruhé za sebou. Naočkovaných zaměstnanců, kteří byli pozitivně testováni je minimum. Navíc jde o lidi, kteří dostali vakcínu na samotném začátku očkování, takže je velmi pravděpodobné, že účinnost vakcíny se u nich s odstupem času snížila. Proto doporučujeme přeočkování třetí dávkou,“ pokračoval Ladislav Václavec.

Vláda schválila volno? Nereálné!

Sdružené zdravotnické zařízení SZZ Krnov doporučuje očkování nejen rizikovým skupinám, ale co nejširší veřejnosti. V očkovacích centrech krnovské nemocnice se už naočkovalo přes 52 tisíc lidí ze spádové oblasti. Nyní se týdně přichází naočkovat okolo 500 zájemců. „Naočkováno je přes 95 procent našich lékařů a 80 procent ostatních zaměstnanců. Jelikož si jako nemocnice nemůžeme kvůli zachování provozu dovolit naočkovaným zaměstnancům dát dva dny volna, které jim slíbila vláda, rozhodli jsme se situaci řešit mimořádnou odměnou ve výši 10 tisíc korun každému naočkovanému,“ uvedl ředitel Ladislav Václavec.

Dolní Morava bude mít novou atrakci. U Slaměnky vzniká visutý most.
Rozhledna, nejdelší most na světě a teď i naučná stezka. Turismus dobývá Sněžník

„Na rozdíl od široké veřejnosti jako zdravotníci vidíme, jak devastující je onemocnění Covid-19. Ze všech sil se snažíme zvládnout nápor pacientů, který se ale zřejmě bude zvyšovat. Stejně jako v jiných nemocnicích i nám dochází síly. Zdravotníci začínají být vyčerpaní a hrozí jejich profesní vyhoření. Buďte k nám prosím ohleduplní a zkusme společně zatáhnout za ruční brzdu. Dbejme doporučení odborníků a přestaňme ze zákeřné nemoci dělat politikum.“